Vesti
23.06.2023. 08:40
Beta

Na Sinaju

Srpski i američki vojnici u julu u zajedničkoj misiji

Vojska Srbije
Izvor: Shutterstock

Pripadnici Vojske Srbije (VS) početkom jula kreću na Sinaj, čime će zaživeti prvo zajedničko angažovanje srpskih i američkih vojnika u jednoj međunarodnoj misiji.

Ovoga puta nije reč o misiji Ujedinjenih nacija, već o onoj koju su posle mirovnog sporazuma Egipta i Izraela 1979. godine dogovorile te zemlje uz posredovanje SAD, piše Politika.

Kako je list naveo, Sinaj je bio mesto nejvećeg angažovanja jugoslovenskih "plavnih šlemova" u skladu sa mandatom svetske organizacije pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, a, kao i tada, i sada su u misiji očuvanja mira.

Vojnici iz Srbije će se priključiti multinacionalnoj operaciji "Međunarodnih snaga i posmatrača - MSiP" na Sinaju početkom jula.

"U sastavu kontingenta Vojske Srbije biće angažovano 10 pripadnika inženjerske specijalnosti iz različitih jedinica", navedeno je iz Ministarstva odbrane za Politiku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koje zemlje u regionu prednjače po sposobnostima za protivoklopnu borbu
tenk

Tenkovi

11.06.2023. 14:05

Koje zemlje u regionu prednjače po sposobnostima za protivoklopnu borbu

Mađarska i Slovenija prednjače u regionu po sposobnostima za blisku protivoklopnu borbu, koja je karakteristična za aktuelni rat u Ukrajini, dok vojske Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH imaju najslabije kapacitete za taj vid sukoba.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve