ŠTA ĆE PREVAGNUTI? Tači hoće novu vladu, a Kurti izbore

ŠTA ĆE PREVAGNUTI? Tači hoće novu vladu, a Kurti izbore

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ


Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači najavio je za ovu sedmicu konsultacije sa parlamentarnim strankama radi formiranja nove vlade, kojima se, kako piše Koha ditore, neće odazvati predstavnici Samoopredeljenja tehničkog premijera Aljbina Kurtija, čijoj vladi je izglasano nepoverenje.

Prema tumačenju pravnika, Tači mandat za formiranje nove vlade ne može da ponudi nekoj drugoj stranci, osim ako se Samoopredeljenje, pokret koji je osvojio najviše glasova građana na oktobarskim izborima, izričito odrekne tog prava.

Povezane vesti – Mustafinih pet minuta

Demokratski savez Kosova (DSK), Ise Mustafe, koji je pokrenuo inicijativu za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi traži formiranje stabilne vlade u trenutku pandemije koronavirusa i ne isključuje mogućnost da bude deo nove vlasti.

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Sa druge strane Pokret Samoopredeljenje, ne želi novu vladu, već od Tačija traži da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

“Najvažniji član Ustava  Kosova 82.2 kaže  ‘skupštinu može da raspusti predsednik Kosova nakon uspešnog glasanja o nepoverenju vladi’. Ovde glagol ‘može’ nije subjektivni izbor, već dozvola da se postupa od strane autoriteta. Nije slučajno da u engleskoj verziji našeg ustava reč ‘može’ nije ‘can’, nego ‘may’. Stoga,  član 82.2 je odredba dozvole, a ne izbora”.

Povezane vesti – “OČIGLEDNO JE” Bodo Veber: Amerikanci učestvovali u rušenju kosovske vlade

Predsednik Kosova, umesto da bude zbunjen Ustavom Kosova, treba da se fokusira na član 82 Poglavlja IV (Skupština Kosova). Istovremeno, njegove antiustavne izjave javno iznete o ‘novoj vladi’ ili ‘prevladavajućim kriterijumima’ ne osvjetljavaju put napred, naprotiv”, napisao je Kurti u postu na Facebook nalogu.

“Predlog za nepoverenje 25. marta 2020. bio je destruktivnog tipa – imao je za cilj svrgavanje vlade. Pa to nije bilo konstruktivno nepoverenje pri čemu će nova ponuda za buduću vladu biti predstavljena Skupštini Kosova. Glasanje   ZA 25. marta 2020. nije bilo ništa drugo nego PROTIV. Kao takav razdvojio je odnos vlasti i građana. Stavio je vladu u položaj na koji narod (a ne skupština) reaguje. Skupština je svrgla vladu u Skupštini. Vlada vlada”, podvukao je Kurti.

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Pre nego što zatraži ime kandidata iz Samoopredeljenja, poručio je, predsednik Kosova Hašim Tači mora da smisli datum izbora za sve.

“Jer on mora da sprovodi Ustav, a ne da ga tumači”, zaključio je Kurti.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar