Vesti
25.01.2022. 23:15
Tanjug

Beograd

Šta đaci misle o kombinovanoj nastavi

učionica, škola
Izvor: ANA-MPA / VASILIS PSOMAS

Za Matematičku gimnaziju u Beogradu trenutno je najsloženija situacija od početka epidemije, jer je zaraženo više od 10 učenika i šestoro zaposlenih, a kombinovani model nastave veliki je izazov i za nastavni kadar i za đake, koji kažu da je teži rad od kuće.

Direktorka Mirjana Katić poručuje da je teško naći zamene za nastavnike i da škola angažuje zaposlene od kuće da se uključe u proces nastave.

"Deca su bila mnogo srećnija kada su išla uživo u školu, fali im taj socijalni deo, ali ovo je najbolji mogući oblik kombinovane nastave koji može da se ponudi", rekla je Katić za Tanjug i dodala da je ideja da se propušteno nadoknadi kroz dopunske časove.
 

Ona, međutim, smatra da će epidemija uticati na kvalitet znanja kod učenika.

"Trudimo se da zaliči kao da su sva deca u učionici, ali bojim se da će ovakav kvalitet nastave uticati na kvalitet znanja kod učenika", navodi Katić, koja je veruje da će epidemijska situacija biti bolja, što će se odraziti na aktuelnu nastavu.

Gimnazijalci Arsen Ninković i Mark Mašarovski saglasni su da je bolje kad se ide u školu.

"Otežano je od kuće, jer to zahteva po šest sati dnevno gledanja u kompjuter", rekao je Arsen, dok Mark smatra da će takav model uticati na kvalitet znanja.

matematika, geometrija, škola
Izvor: Shutterstock

Sa druge strane, mlađi osnovci koji pohađaju nastavu uživo, poručuju da su srećni što su u školi sa svojim drugarima i da im nije teško da se pridržavaju mera.

"Dobro je što ne idem onlajn", ističe Miljana Vulević, učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Sveti Sava".

Njen vršnjak Adam Bogdanović saglasan je da se ništa puno nije promenilo u školi i da mu u drugom polugodištu ništa ne pada teško.

Sofija Tomašević, učenica četvrtog razreda kaže da joj se sviđa drugo polugodište, ali da joj nije lako da nosi masku, koja je obavezna i na času fizičkog.

Sedmak Pavle Petrović poručuje da je dosta teža kombinovana nastava, ali da su nastavnici olakšali rad.

"Sve u svemu teško je, ali pridržavam se mera", kaže Pavle.

Sa njim se slaže Lana Udovičić, koja napominje da je bolje kada se nastava prati iz školskih klupa.

Za direktorku Osnovne škole "Svetozar Marković" Ivanu Orolicki kombinovani model nastave nije toliko veliki izazov kao pre dve godine.

"Škola je tokom poslednje dve godine naučila da se prilagođava raznim modelima, pa smo tako i ovu školsku godinu dočekali relativno spremni. Kombinovani model je nešto sa čim smo imali iskustva", rekla je Orolicki za Tanjug.
 

Ta škola trenutno ima 13 zaraženih učenika i petoro zaposlenih, ali Orolicki napominje da je škola spremna za nastavu.

"Kod većine učenika epidemija će ostaviti neke efekte, ali ipak je nadoknadivo. Manjoj grupi pogoduje ovakav proces rada kojima stiču radne navike. Nekih negativnih efekata ima, ali se nadam da smo se u dobroj meri prilagodili", istakla je Orolicki, koja je dodala da se škola trudi da poštuje mere i da apeluje na đake.

Učionica
Izvor: Shutterstock

"Delimo im maske... Sa omikronom je pravilo da se sve vreme nose", navela je ona.

Učenici u centralnoj Srbiji započeli su u ponedeljak drugo polugodište, mlađi osnovci nastavom uživo, stariji od 5. do 8. razreda i srednjoškolci po kombinovanom modelu, podeljeni u dve grupe.

Osnovci u Vojvodini od 17. januara nastavu imaju u školi, dok srednjoškolci idu kombinovano.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ružić o produženju školskog raspusta...
Branko ružić

Prosveta

19.01.2022. 19:52

Ružić o produženju školskog raspusta...

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je isključen produžetak školskog raspusta i da se o tome nije ni raspravljalo tokom sastanka Tima za škole i medicinskog dela Kriznog štaba.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve