Vesti
16.03.2020. 13:13
R. E.

Šta se dešava sa građanima koji žele da uđu u Srbiju?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Granice Srbije od sinoć su zatvorene osim za diplomate, strane državljane s boravišnom dozvolom i srpske državljane koji se vraćaju iz inostranstva.

"Na našim granicama biće vojska Republike Srbije koja će pomagati sanitarnoj inspekciji, graničnoj policiji da čuva naše granice. Srbija se zatvara večeras", rekla je premijerka Ana Brnabić za RTS nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u zemlji.

Obaveza je srpskih državljana koji dolaze iz inostranstva da odu u samoizolaciju 14 dana, a iz oni koji dolaze iz područja žarišta 28 dana, rekla je Brnabićeva i istakla da nema više izuzetaka.

 

Od privremene zabrane ulaska u Srbiju, prema izmenjenoj odluci vlade o proglašenju bolesti Covid19, izuzeti su vozači teretnjaka prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju, posade teretnih brodova i osoblje vozova, kao i kabinsko osoblje vazduhoplova.

U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju on se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Srbije, objavljeno je u Službenom glasniku.

Odluka o zabrani se ne primenjuje ni na posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka.

U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Srbije ona se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Srbije u slučaju nizvodne plovidbe.

Takođe, izuzeto je osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima, kao i posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije.

Odluka se ne odnosi ni na lica koja su dobila dozvolu za ulazak u Srbiju i boravak ili tranzit kroz Srbiju od radnog tela Vlade Srbije koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, MUP-a i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Radno telo vlade odrediće uslove i ograničenja tranzita odnosno boravka lica kojima je data dozvola za ulazak u Srbiju.

Od zabrane ulaska u zemlju izuzeti su i humanitarni konvoji pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem, akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata vlade.

Takođe, zabrana se ne odnosi na strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji.

Inače, državljani Srbije i lica koji dolaze iz država odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske, Italije, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Domaćim državljanima i licima koja dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novim korona virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).

Nadležni još uvek nisu precizirali kakve će mere biti primenjene kada je reč o poslovnim putovanjima i izlascima iz zemlje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve