Vesti
27.02.2020. 14:47
R. E./Tanjug

Šta treba da znate o koronavirusu?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarstvo zdravlja od danas će dva puta dnevno objavljivati sve informacije u vezi s koronavirusom. Informacije će biti objavljivane u 8.00 i 18.00 na sajtu Ministarstva na adresi Covod-19.rs.

U Republici Srbiji zaključno sa 26. februarom 2020. godine nisu registrovani slučajevi obolevanja od COVID-2019.

Do 25. februara 2020. u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 14 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja (boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnih puteva). Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi koronavirus.

Povezane vesti - Potvrđeni slučajevi koronavirusa u Severnoj Makedoniji

Juče (26.02.2020. godine) do 18 časova testirani su uzorci još dve osobe koji su takođe bili negativni na novi koronavirus.

Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Zsolt Czeglédi/MTI via AP

Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije. U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija (posebno severna Italija). Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer "Diamond Princess" koji je ukotvljen u luci Jokohama u Japanu.

Poslednje informacije

U svetu je, do 23. februara 2020. godine (8:00 CET) prijavljeno ukupno 78.833 obolelih od infekcije izazvane novim korona virusom (COVID-19), uključujući 2.463 smrtnih ishoda. U Evropi je registrovano 180 potvrđenih slučajeva infekcije novim korona virusom, i to u: Italiji (132), Nemačkoj (16), Francuskoj (12), Ujedinjenom Kraljevstvu (13), Španiji (2), Rusiji (2), Finskoj (1), Švedskoj (1) i Belgiji (1). Osim NR Kine, slučajevi COVID-19 su registrovani u ukupno 29 zemalja i na jednom brodu ukotvljenom u luci Jokohama u Japanu.

Povezane vesti – Dačić: Na muci se poznaju junaci

Preporuke za one koji su doputovali iz zaraženih područja

U Republici Srbiji se sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje uključuju distribuciju zdravstvenih upozorenja putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i, prema indikacijama, zdravstveni nadzor i izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima ili karantin za zdrave kontakte prema definisanim indikacijama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

- u narednih 14 dana smanjiti kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

- ako se pojave simptomi infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah staviti masku preko usta i nosa, pojačati higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavati kontakte sa drugim osobama, koristiti maramicu prilikom kijanja ili kašljanja i pozvati telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka. Epidemiolog će dati uputstva o daljem postupku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
18°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve