Vesti
08.08.2023. 19:37
Beta

Predsednik najavio

Stadion, Sajam, novi most, muzej... šta se sve pravi za Expo 2027 i koliko to košta

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Nacionalni fudbalski stadion u Surčinu kod Beograda, mora biti gotov do jeseni 2026. godine, kao i da sve za specijalizovanu međunarodnu izložbu "Expo 2027" mora biti gotovo do 1. decembra te godine.

Vučić je novinarima u Palati "Srbija" rekao da će svi projekti koji će pratiti "Expo" biti vredni oko 12 milijardi evra, ali naglasio da je to za sada samo procena.

"Nacionalni fudbalski stadion (sa 52.000 mesta) takođe mora biti gotov do jeseni 2026. godine, nadamo se i znatno ranije. Nadamo se da će to biti najlepši stadion u Evropi", rekao je Vučić i naveo da će izgradnja stadiona početi u junu 2024. 

Prema njegovim rečima, stadion, objekti za "Expo", među kojima će biti i novi Beogradski sajam, 1.500 stambenih jedinica i komercijalni prostor prostriraće se na 212 hektara.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Dodao je da će za izgradnju svega toga biti potreban "Lex specialis", ali da će eksproprijacija biti odrađena u skladu sa postojećim zakonima.

Vučić je naveo da 1. decembra 2026. godine svi objekti za "Expo" moraju da budu završeni, jer tada Srbija mora da da ključeve učesnicima te međunarodne izložbe, koji treba da se usele u prostore.

"Ovo će značiti ogroman kvantni skok za ekonomiju i ekonomske prilike naše zemlje. Baš onoliko koliko će sledeće godine doprineti Stelantis u Kragujevcu, odnosno Fijat, kada počne da radi", kazao je on.

Vučić je naveo da se zbog izložbe "Expo" gotovo u potpunosti biti izmenjeni do sada predviđeni državni planovi i da će se od sada sve meriti do 2027. godine.

Naveo je da će železnička stanica "Prokop" biti otvorena u oktobru ove godine, a da će nova autobuska stanica biti otvorena 2025. godine.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Prema njegovim rečima, do "Expa", odnosno do kraja 2026. godine, biće završena i pruga koja će spajati "Prokop" odnosno "Beograd centar" sa aerodromom "Nikola Tesla", a odatle i sa Surčinom i Nacionalnim stadionom.

"Za pola sata od centra grada stižete do Nacionalnog stadiona. Voz će dalje ići do Obrenovca", kazao je Vučić.

Najavio je da će biti izgrađen i novi savski most, a da za Stari imaju "neke ideje", ali da će o tome razgovarati sa građanima.

Stari železnički most, kako je naveo, biće pretvoren pešački most sa restoranima.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Kada je u pitanju lokacija starog sajma, kazao je da su Srbija i "Beograd na vodi" potpisali ugovor u martu 2023. godine, navodeći da Srbija zadržava u svom vlasništvu Halu 1, kao i da 62 odsto tog prostora čine javne površine, a 38 odsto prosto za stambene objekte.

Vučić je naveo i da će radovi za metro uskoro moći da se vide "na svakom koraku" i dodao da se nada da će prva linija moći da bude završena do kraja 2028. godine.

Najavio je u naredne dve godine i projekat "Zaplovi Srbijom", koji predviđa 12 stanica na Dunavu, od kojih će prva biti otvorena u septembru u Zemunu, kao i pokretanje rečnog taksija.

U okviru "Expa", kako je dodao, u 28 gradova biće uređeno u proseku oko 100 fasada, navodeći da to ne podrazumeva samo rekonstrukciju, već i izgradnju dekorativnih svetla .

Kod Muzeja savremene umetnosti na Ušću u Beogradu, kako je rekao Vučić, biće izgrađen prvi Prirodnjački muzej, gde će biti izgrađena i "muzejska četvrt", ili "četvrt kulture", jer će u blizini biti izgrađena i Filharomonija.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve