Vesti
28.09.2023. 22:40
Beta

SAD

Šta je Stejt department poručio o sukobu na Kosovu

Amerika
Izvor: Shutterstock

SAD se protive pokušajima da se smrt narednika kosovske policije Afrima Bunjakua, ubijenog u napadu naoružane grupe Srba na severu Kosova, izjednači sa smrću napadača, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Na pitanje kako Vašington gleda na napadače u selu Banjska, Miler je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da su SAD bile "veoma jasne" u stavu "da najoštrije osuđuju koordinisane i nasilne napade na kosovsku policiju 24. septembra".

"Izražavamo saučešće porodici narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti. Odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde kroz transparentan istražni proces. Istraga je u toku", kazao je Miler.

U Srbiji je bio dan žalosti zbog smrti Bunjakua i trojice Srba poginulih u razmeni vatre sa kosovskom policijom u Banjskoj.

Tu odluku Beograda osudila je i EU, čiji je portparol Peter Stano rekao da se Unija "protivi veličanju i oplakivanju zločinaca i terorista" i da "napadače nikada ne treba izjednačavati sa žrtvama".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pripadnici oružane grupe koja je napala kosovsku policiju u Banjskoj za njega "nikada neće biti teroristi".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija tema ambasadora EU: Preti li nam uvođenje mera
evropska unija, eu

Diplomatski izvori

27.09.2023. 17:15

Srbija tema ambasadora EU: Preti li nam uvođenje mera

Mnoge zemlje članice Evropske unije (EU) traže uvođenje mera protiv Srbije ukoliko se dokaže njena povezanost sa napadima u Banjskoj, na Kosovu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve