Vesti
02.02.2023. 19:20
Beta

Bivši predsednik HR

Stjepan Mesić: "Ako bi Dodik da se otcepi, ja bih..."

stjepna mesić, 2. 2. 2023.
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da bi on angažovao vojsku i presekao koridor u Posavini ako bi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik raspisao referendum o otcepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Mesić je to rekao za regionalnu N1 televiziju, odgovarajući na pitanje da li bi to savetovao i sadašnjem predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, ako bi došlo do takvog scenarija.

"Ako želimo celovitu BiH i ako neko želi razbiti BiH, mi bismo sa UN, EU i NATO paktom morali odgovoriti da presečemo koridor i da se ambicije jednom zauvek završe", rekao je on.

On smatra da su na sceni i dalje oni koji "podržavaju dogovor (Franje) Tudjmana i (Slobodana) Miloševića o podeli Bosne i Hercegovine".

Upitan da li je medju njiima i hrvatski premijer Andrej Plenković, Mesić je odgovorio: "Oni se kunu u Tudjmanovu politiku".

Na pitanje da li je i Zoran Milanović "Tudjmanovac", on je kazao da mu se "čini da je dosta toga uradio što navodi da menja svoj politički prava".

Govoreći o tome da li hrvatski vojnici treba da budu u sastavu EUFOR-a u BIH, Mesić je rekao da "ne zna šta bi Hrvatska time dobila", a "Evropa ima dovoljno snage da to obavi bez Hrvatske".

"Moramo poći od toga da je bilo mešanja Hrvatske u poslove BiH", rekao je on.

Mesić je potvrdio da je Hrvatska učestvovala u ratu u BiH i da o tome postoje presude suda u Hagu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik o Kosovu: "Predlog moramo da prihvatimo ili odbijemo svi zajedno"
1

Predsednik RS

29.01.2023. 11:52

Dodik o Kosovu: "Predlog moramo da prihvatimo ili odbijemo svi zajedno"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve