Vesti
04.11.2022. 16:05
Đoko Kesić

Pobeda na izborima

Milorad Dodik - čovek koji pliva uzvodno

Milorad Dodik 4.11.2022.
Izvor: EPA / ALEKSANDAR GOLIC

Milorad Dodik na poslednjim izborima za predsednika Republike Srpske pobedio je dva puta. Prvi put 2. oktobra kada su izbori održani. Drugi put na ponovnom prebrojavanju glasova u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine u Sarajevu, posle žalbe udružene opozicije Srpske, 25. oktobra, kada je njegov izbor potvrđen.

Uprkos tome što je u Srpskoj malo ko sumnjao u Dodikovu pobedu, u Banjaluci su mnogi odahnuli.

"Hvala bogu da se i ovo završilo jer mnogi biznismeni iz Srbije, pa i iz inostranstva, u ovim danima nisu želeli da ulože kapital u Srpsku. Sumnjali su u političku stabilnost koja je, bez obzira na sve, ovde postojala, a čiji je garant bio upravo Milorad Dodik“, kaže biznismen Đorđo Davidović, vlasnik kompanije "Ekvator“ iz Banjaluke.

Posle saopštenja iz CIK-a u Sarajevu, Milorad Dodik, novoizabrani predsednik Republike Srpske, izjavio je: "Vreme izbora i sage koja je očigledno nekima bila potrebna je, nadam se bar sad, prošla. Čekaju nas teška, izazovna vremena na globalnom i regionalnom nivou, što će se odraziti i na mogućnosti u Srpskoj.“

Dodik je pozvao sve političke faktore na saradnju i mir.

Da li je udružena opozicija spremna na saradnju koja će sasvim izvesno biti potrebna Srpskoj, teško je proceniti. Opozicioni lideri uglavnom ćute, a Jelena Trivić, potpredsednik Partije demokratskog progresa i glavni Dodikov takmac na izborima, isključiva je: "Neću čestitati Dodiku. Ne prihvatam izborne rezultate koji su tačan zbir netačnih podataka, neću mu čestitati jer nije pobedio na izborima, već je do pobede došao krađom, što su pokazali njegovi postupci i napadi u danima iza nas!“

Gospođa Trivić, u čiju političku trku su uložili mnogi u BiH, pa i sasvim poznate NVO adrese u ovoj dejtonskoj republici, sad podseća na udavaču koja kudi prosce koji nisu ni došli. Njen glas teško da će uticati na političku atmosferu u Srpskoj, koju u narednim vremenima čeka mnogo izazova u formiranju vlasti u Federaciji BiH, ali i u danima teške ekonomske krize koja se već uselila u sve ćoškove sveta.

Na domaćem planu, sa nedavno održanog mitinga "Otadžbina zove“ u Banjaluci, poručeno je "Nećemo antidejtonsku i neustavnu Bosnu. Vratite nam Ustav da ne bismo morali da odemo iz BiH“.

Vlast u BiH je odavno blokirana. O tome je Milorad Dodik govorio u Sarajevu prilikom susreta sa Ursulom fon der Lajen: "U Predsedništvu su odbili inicijativu za ’Otvoreni Balkan’, pošto smo razgovarali o nekim tačkama vezanim za Berlinski proces koji predviđa da građani Zapadnog Balkana mogu prelaziti komšijske granice s ličnim kartama.

Moja inicijativa da se dozvoli gasna interkonekcija između Srbije i BiH nije ni stavljena na dnevni red. Fino sam im rekao da se radujem što ih neću viđati u Predsedništvu BiH, koje je sastavljeno od predstavnika konstitutivnih naroda, nastavlja se ta blamaža sa Željkom Komšićem...

I bez obzira na reči gospođe Ursule fon der Lajen koja je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je preporučeno da BiH dobije kandidatski status, ja sam joj rekao da to nije dovoljno. Trebalo bi da dobijemo pregovarački status jer Turska je u kandidatskom statusu već 45 godina.“

Na unutarpolitičkoj sceni BiH neke stvari su se bitno promenile, a one će biti predmet ozbiljnih političkih sukoba koji mogu doneti ozbiljnu nestabilnost. Nesporazumi između Hrvata i muslimana dostigli su vrhunac, posle – po četvrti put – izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva koji nije izabran glasovima Hrvata.

"Pratimo sve sa HDZ BiH, ja i Čović imamo dogovor da ćemo, pre nego što budemo razgovarali s federalnim, odnosno muslimanskim partnerima, apsolutno definisati našu politiku“, poručio je Dodik.

Otuda je, nimalo slučajno, predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, povodom Dodikovog izbora za predsednika RS, upotrebio nesvakidašnju retoriku: "Dodik je srpski patriota, nikad se nećemo slagati u svemu, ali oni (Srbi u BiH) su samostalni i nezavisni čak i od Beograda. A Jelena Trivić – pa nema ko joj nije dao novac, pa bar deset puta je gora od Dodika. Ali Dodik, ne samo da nije na daljinskom upravljaču Aleksandra Vučića, niti je protiv njega. On je divlje nezavisan i s takvim ljudima nije lako. Ali se može. Ovo drugo sve je kompromitovano prljavim novcem.“

Republiku Srpsku, što nije nikakva novost, čekaju brojni izazovi – od unutrašnjih političkih borbi, preko rata u Ukrajini koji je podelio planetu, do ekonomske krize koja trese ceo svet. U tom kontekstu, ugledni analitičari kažu, važna je prisutnost Dodika sa važne funkcije.

Milorad Dodik svakako nije savršen. U politiku je ušao kao dobrostojeći biznismen. Svi se slažu da je čovek koji u kriznim situacijama pliva uzvodno. Aleksandar Apostolovski ga krsti kao "Trampa iz Laktaša“, koji je 1988. u Laktašima, koji su tada imali jedva 18.000 stanovnika, otvorio 2500 firmi, kao član opštinske vlasti. Početkom ’90-ih, uprkos Slobodanu Miloševiću bio je član političke stranke Ante Markovića i ušao u Parlament BiH. Tokom građanskog rata priklonio se paljanskom rukovodstvu.

Spretno i vidovito je, uz pomoć uticajnog Jevreja, pokojnog Arija Livnea, uspeo da Srpska uspostavi dobre ekonomske i političke odnose s Izraelom, kako BiH ne bi glasala da Palestina uđe u UN.

U neprekidnom je sukobu s rukovodstvom iz Sarajeva i zbog toga izložen snažnim pritiscima EU, SAD i Velike Britanije. Al Džazira mu priznaje pobedu na izborima, ali podvlači da je on desničar i nacionalista, pa još dodaje poruku ambasade SAD u Sarajevu da bi najnovija najava o podeli BiH donela za Dodika i Srpsku teške posledice.

Nenad Kecmanović podseća da Zapad već dugo pritiska Aleksandra Vučića da obuzda Dodikovu tvrdu politiku, uz nos Vašingtonu, Briselu i Berlinu. Posle personalnih sankcija Vašingtona, usledile su i pretnje posredstvom društvenih mreža fejk njuzom – legalno izabranom političaru – hapšenjem, kidnapovanjem, pa i atentatom. Sankcije EU sprečene su glasom Mađarske. Politički analitičar Dževad Galijašević piše da se u ovim danima lomilo ne samo ko će u narednim godinama voditi Republiku Srpsku, nego – da li će ona uopšte postojati na geopolitičkoj karti sveta.

Mnogo je dobrih razloga u najavi koliko će biti važno što će Milorad Dodik u naredne četiri godine biti predsednik Srpske. On je, nema sumnje, najdarovitiji političar ne samo u Srpskoj, nego i u Bosni i Hercegovini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kad slepi glasaju...
1

Izbori u BiH

15.10.2022. 20:10

Kad slepi glasaju...

Možda je najbolja slika tek održanih izbora u Bosni ona koja je došla iz sela Čengići kod Bijeljine. U vreme neposredno pred izbore čak 80 ljudi iz ovog sela dobilo je potvrdu da je slepo te da im je potreban pratilac kako bi otišli na glasanje.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve