Vesti
26.01.2024. 15:30
Beta

Stoltenberg

"Situacija na Zapadnom Balkanu je veoma krhka "

1
Izvor: BETA/Vlada Severne Makedonije

NATO smatra da je bezbednosna situacija na Zapadnom Balkanu i dalje veoma krhka, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ističući da na Kosovu i u Bosni postoji potencijal za tenzije.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem u sedištu Alijnase u Briselu ponovio zabrinutost zbog porasta tenzija i nasilja tokom prošle godine na severu Kosova.

Osudio je prošlogodišnje izbijanje nasilja na Kosovu i ukazao na brzi odgovor NATO koji je "rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i oklopna vozila", saopšteno je na portalu Alijanse. 

Stoltenberg je naglasio da je NATO "posvećen osiguranju da KFOR nastavi da ispunjava svoj UN mandat".

NATO je povećao prisustvo na Kosovu sa hiljadu dodatnih vojnika od napada naoružane grupe Srba na kosovsku policiju kod sela Banjska na severu Kosova 24. septembra prošle godine.

On je takođe potvrdio da NATO nastavlja da procenjuje potrebu za daljim prilagođavanjem prisutnosti i u Bosni i Hercegovini.

"Poruka je da se sve strane treba suzdržati od zapaljive retorike, te da se moraju poštovati teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Blisko smo sarađivali sa Evropskom unijom, i u Bosni, a sada zapravo radimo zajedno na terenu. Ali takođe podržavamo naše vojno prisustvo i na Kosovu. Dijalog u kojem posreduje EU, je jedini način da se pronađe trajno rešenje", izjavio je generalni sekretar NATO.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je Stoltenberg poručio Srbiji posle razgovora sa Vučićem
1

Generalni sekretar NATO

21.11.2023. 11:27

Šta je Stoltenberg poručio Srbiji posle razgovora sa Vučićem

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Beogradu da je nasilje poput onog u selu Banjska na severu Kosova nedopustivo i da počinioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve