Vesti
12.10.2019. 11:15
Tanjug

"STRPLJENJE SA PRIŠTINOM": Američka fondacija "Heritidž" dala savete Grenelu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američka konzervativna fondacija "Heritidž" iznela je nekoliko preporuka specijalnom izaslaniku SAD za pregovore Beograda i Prištine u kojima, između ostalog, upozorava Ričarda Grenela da "otvori četvoro očiju" u kontaktima sa Beogradom, da bude strpljiv sa Prištinom, kao i da sarađuje sa EU.

Fondacija smatra da je imenovanje Grenela za specijalnog izaslanika važan potez, jer su, kako smatraju, SAD od 1990-ih godina "žrtvovale značajne količine krvi i bogatstva kako bi obezbedile da Balkan ostane stabilan i da na njemu vlada mir".

Zato bi SAD, navodi se u tekstu objavljenom na zvaničnom sajtu te fondacije, trebalo da imaju pravo na reč u bilo kojem značajnijem dešavanju u regionu.

Povezane vesti -  Vučić o razgovoru sa Grenelom

Američki konzervativni tink-tank govori o pet pricipa koje bi Grenel trebalo da sledi tokom pregovora Beograda i Prištine. Fondacija najpre upozorava Grenela da mora da bude svestan činjenice da ništa na Balkanu nije lako i jednostavno.

"Petljanje sa granicama je loša ideja, saradnja sa evropskim zemljama u regionu povećava izglednost uspeha, a SAD bi trebalo da budu strpljive sa Kosovom i da budu svesne da je Srbija uporište Rusije na Balkanu", navodi se dalje u tekstu.

SAD bi u pristupu Srbiji trebalo da budu realistične i da tu zemlju posmatraju onakvom kakva jeste, odnosno da budu svesne da Beograd sarađuje i sa Kinom, i sa Rusijom i sa Zapadom, navodi "Heritidž", ističući da to ne znači da bi Vašington trebalo da prestane da po pitanju Srbije nastavi da istražuje pristup koji bi imao smisla.

"SAD bi trebalo da priznaju da nije verovatno da će se Srbija u skorije vreme pridružiti zapadnim strukturama i da bi bilo naivno održavati nadu o značajnoj promeni putanje te zemlje", dodaje američka fondacija.

Konzervativni tink-tenk sa sedištem u Vašingtonu navodi da bi ambasador Grenel u trenutku kada zavrne rukave i upusti se u raspetljavanje Gordijevog čvora koji je ustvari region Balkana, trebalo da sledi pet principa.

Kao prvo, Grenel bi trebalo da razume da na Balkanu ništa nije lako, ponavlja "Heritidž" i dodaje da bi Grenel trebalo da ima na umu američke doprinose regionu u prošlosti.

"I Beograd i Priština će predložiti pojednostavljene i na prvi pogled lake predloge za normalizaciju međusobnih odnosa", predviđa fondacija.

U tekstu se još jednom podseća da su SAD uložile ogromna sredstva na Balkanu posle kraja "Hladnog rata".

"Desetine hiljada američkih vojnika služilo je na Balkanu, a SAD su potrošile milijarde dolara, i sve to u nadi da će stvoriti bezbedan i prosperitetan region koji će jdnog dana biti deo transatlantske zajednice", navodi "Heritidž".

 

Drugi princip koji bi Grenel trebalo da sledi jeste da bude specijalni izaslanik, a ne kartograf.

Obrazlažući ovaj princip, američka fondacija navodi da bi razmena teritorija i crtanje novih granica na osnovu etničkih i verskih linija otvorilo Pandorinu kutiju i da bi predstavljalo, kako se dodaje, "opasan presedan".

Treći princip kojeg bi Grenel trebalo da se pridržava jeste da radi sa Evropom, a ne protiv nje, preporučuje "Heritidž" i navodi da je stabilnost na Balkanu jedna od oblasti politike koja Vašington i Brisel najviše ujedinjuje.

Povezane vesti - Grenel: Potrebna je brza saradnja

"Budi strpljiv kada je u pitanju napredak Kosova. To je siromašna zemlja koja pati od visoke stope nezaposlenosti i korupcije", četvrti je princip za koji "Heritidž" navodi da bi Grenel trebalo da sledi.

Poslednji, peti princip vašingtonski tink-tenk vezuje za Srbiju i savetuje Grenelu da "otvori četvoro očiju" kada bude radio sa tom zemljom.

"Neki srpski političari imaju dobru priču o tome kako hoće da se pridruže transatlantskoj zajednici, dok u stvari nastavljaju da se dodvoravaju Kremlju. Tvorci američke politike bi trebalo da budu svesni činjenice da Srbija, ne samo da nije garant stabilnosti na Balkanu, već da je i dalje izvor nestabilnosti", ocenjuje dalje američka konzervativna fondacija.

Ova organizacija dodaje da je ta tvrdnja "posebno tačna" kada je reč o BiH, gde, kako navodi, "Beograd podržava separatizam u Republici Srpskoj".

"To ne znači da bi SAD trebalo da prestanu da tragaju za smislenim pristupom Srbiji, već da bi svaki pristup koji zauzmu trebalo da bude pragmatičan i preduzet na osnovu realističnog gledanja na Srbiju", zaključuje "Heritidž" fondacija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
9°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve