Vesti
07.03.2023. 20:41
Beta

Plato ispred Filozofskog

Održan protest studenata u Beogradu

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Studenti više beogradskih fakulteta u centru grada sa protestnog okupljanja zatražili su od vlasti Srbije da odmah i bezuslovno odbace francusko-nemački plan za kosovsko pitanje.

Na protest na platou ispred Filozofskog fakulteta su putem društvenih mreža pozvale grupe studenata Beogradskog univerziteta, a na skupu je poručeno da će se i naredne sedmice okupiti na istom mestu i u isto vreme.

Govornici sa, kako je rečeno, Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Filozofskog i Poljoprivrednog fakulteta, su istakli da francusko-nemački plan znači otimanje Kosova od Srbije, te da se na to ne sme pristati.

"Okupili smo da branimo naš identitet i našu bit", rekao je jedan od govornika, uz skandiranje okupljenih "Kosovo je srce Srbije", "Nema predaje - dogodine u Prizrenu"...

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Govornici su poručili vlastima Srbije da nije dobila legitimitet za "prihvatanje francusko-nemačkog plana" odnosno, kako su kazali - za izdaju, kršenje Ustava Srbije i odredbi međunarodnog prava.

Naglašeno je da skup treba da probudi studentsku zajednicu širom Srbije da počne da se bavi društvenim i nacionalnim pitanjima.

Govornici su istakli da ovo nije i neće biti politički skup i da na njemu neće govoriti političari, te pozvali studente i ostale građane da im se pridruže.

Na završetku skupa, okupljeni su krenuli u šetnju do, kako su najavili, zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici, kako bi javni medijski servis čuo njihov stav.

Skup je protekao bez ikakvih incidenata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Evropski predlog je istorijska prilika za Srbiju"
1

Emanuele Žofre

05.03.2023. 12:51

"Evropski predlog je istorijska prilika za Srbiju"

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žofre izjavio je da je evropski predlog o Kosovu "istorijska prilika" i da je "zato odlična vest" da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti "složili da nije potrebna dalja diskusija o predlogu EU".
Close
Vremenska prognoza
light rain
23°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve