Vesti
14.12.2023. 19:50
R. E.

Sud u Hagu

Pripadniku OVK 22 godine zatvora za ratne zločine na KiM

OVK
Izvor: Shutterstock

Apelacioni sud pri Specijalnom sudu u Hagu izrekao je žalbenu presudu od 22 godine zatvora pripadniku bivše OVK Salihu Mustafi, zbog počinjenih ratnih zločina na području Podujeva, umanjivši za četiri godine kaznu prvostepenog suda.

"Panel sudija Mišela Pikara, Kaja Ambosa i Nine Jergensen izrekao je prvu žalbenu presudu u predmetu koji se pred Specijalizovanim većima Kosova vodi za ratne zločine. Apelacioni panel potvrdio je osudu Saliha Mustafe za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, mučenja i ubistva", navodi se u saopštenju Specijalnog suda koji je preneo RTS.

Apelacioni panel odbio je osam žalbenih razloga kojima Mustafa osporava prvostepenu presudu, a delimično je prihvatio žalbeni razlog u kom Mustafa osporava izrečenu kaznu u trajanju od 26 godina za tri tačke optužnice po kojima je osuđen.

Izričući presudu, Panel Apelacionog suda je naglasio da ona predstavlja "značajan korak ka zadovoljenju pravde za žrtve i utvrđivanju odgovornosti" i da umanjenje kazne Salihu Mustafi "nipošto ne znači da krivična dela za koja je oglašen krivim i osuđen nisu teška".

Apelacioni panel je napomenuo da Mustafa nije osporio nalog o reparacijama koji je izdao pretresni panel, a kojim su određene reparacije za osam žrtava koje su učestvovale u postupku, i dodao da se odluka Apelacionog panela ne odražava na nalog o reparacijama.

Apelacioni panel je pored toga naglasio da je potvrdio osude Saliha Mustafe na osnovu "individualne krivične odgovornosti" za ratne zločine mučenja, proizvoljnog lišavanja slobode i ubistva i da "ovaj postupak nije bio vođen ni protiv OVK ni protiv naroda Kosova i da oni ne snose odgovornost niti su oglašeni krivim za ova krivična dela".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pretres u kući bivšeg Tačijevog savetnika
tai-beta.jpg

Specijalni sud u Hagu

01.11.2023. 11:35

Pretres u kući bivšeg Tačijevog savetnika

Pripadnici Specijalnog tužilaštva u Hagu uz asisenciju Policije Kosova u sredu su počeli pretres u kući Ismailja Sulje, bivšeg savetnika Hašima Tačija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve