Vesti
04.04.2023. 13:39
Beta

Suđenje u Hagu

"Ja znam da ti znaš da ti ne kontrolišeš OVK", rekao je Bajden Tačiju

hašim tači, 4. 4. 2023.
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Odbrana bivšeg komananta OVK Hašima Tačija tvrdila je pred sudom u Hagu, da on 1998-99 nije imao komandu i kontrolu nad OVK, niti nad "odmetnutim elementima" te paravojske koji su počinili zločine nad Albancima, Romima i Srbima.

U uvodnoj reči, branilac Greg Kiho je kazao da Tači ne negira da su "zločine počinili neki Albanci", ali "odbacuje da je to bila politika vodjstva OVK" i da su zlodela bila sistematska i raširena.

Istovremeno, odbrana je tvrdila da "Hašim Tači nije kontrolisao OVK, već su to su radili komandanti operativnih zona".

"Lokalni nivo (OVK) je imao moć...Nije bilo efektivne komande i kontrole nad celom OVK", kazao je Kiho.

Optužnica Tačija (54) i trojicu saoptuženih članova Glavnog štaba OVK tereti za zlodela u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih su 102 ubijena, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

"Ko je imao komandu i kontrolu nad centrima za pritvor? Odgovor je jasan: ljudi na lokalnom nivou i komandanti operativnih zona (OVK)", naglasio je Tačijev branilac.

Kiho je rekao da "nasilje nije bilo proizvod navodnog udruženog zločinačkog poduhvata, nego je bilo posledica osvete, namirivanja računa i sveopšteg bezakonja".

"Osveta za srpske zločine je bila glavni motiv za nasilje", tvrdio je Tačijev advokat.

Sam Tači, kao "politički direktor OVK", kako je rekao njegov branilac, "nije imao motiv da učestvuje u bilo kakvim zločinima".

"On je znao da uspeh OVK zavisi od podrške Zapada, a naročito SAD", dodao je.

Nasilje i zlodela posle povlačenja srpskih snaga 1999, po odbrani, "nisu bili u Tačijevom interesu" jer je on znao da će to naneti štetu Kosovu u borbi za nezavisnost i medjunarodno priznanje.

Branioci su prikazali snimke na kojim Tači poziva Srbe da se vrate na Kosovo, osudjuje zločine, a Albance da ne pribegavaju nasilju.

Tači je, pritom, znao da su, kao uslov za podršku, SAD još 1998. zatražile, pored ostalog, zatražile da OVK "ne napada civile".

CIA je kasnije izvestila da "OVK nije umešana u terorističke aktivnosti protiv onih koji ne učestvuju u neprijateljstvima", naznačio je Kiho.

OVK, po Kihou, "nije imala efektivnu komandu i kontrolu" naročito kada je bila skoro "uništena" srpskim ofanzivama u leto 1998. i s proleća 1999.

Da Tači nije imao komandu i kontrolu nad OVK, odbrana je dokazivala i rečima tadašnjeg američkog senatora Džozefa Bajdena (Joseph Biden) tokom susreta s Tačijem 1998.

"Ja znam da ti znaš da ti ne kontrolišeš OVK", rekao je Bajden tada Tačiju, kako je odbrana citirala.

Kao dokaz da Tači nije imao moć ni vlast da odlučuje u ime OVK, Kiho je naveo da Tači nije smeo da potpiše sporazum u Rambujeu zato što su mu zapovednici operativnih zona OVK pretili.

Tačijeva odbrana sugerisala je da je moć da donosi odluke imao politički predstavnik OVK Adem Demaći (Demaqi).

Branilac Kiho je OVK predstavio kao labavu formaciju grupa branilaca sela "koje su kontrolisali lokalni ljudi".

Tačijeva odbrana nastavlja uvodnu reč.

Zajedno sa Tačijem, bivšim komandantom OVK, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Tužioci su nedavno objavili identitete 75 od 102 žrtve, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji (55), Seljimi (52) i Krasnići (72) optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

To su ponovili i juče na početku sudjenja.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobodjeni.

Pored predsedavajućeg Čarla Smita iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart iz Nemačke i Ginel Metro iz Švajcarske.

Rezervni sudija je Fergal Gejnor iz Republike Irske.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve