Vesti
18.11.2020. 20:48
Tanjug

SUD ZA ZLOČINE OVK: Tači i trojica treba da ostanu u pritvoru

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu smatra da Hašim Tači i druga trojica članova Glavnog štaba OVK treba da ostanu u pritvoru jer postoji realna opasnost od uticaja i zastrašivanja svedoka, kao i rizik da mobilišu svoje pristalice i ometaju postupak pred Specijalizovanim većima Kosova (poznatijim kao sud za zločine OVK).

"U ovim okolnostima, bar dok se ne saslušaju svedoci i ne obezbede dokazi pritvor je neophodan", navodi se u zahtevu tužilaštva za njihovo pritvaranje koji je danas objavljen u proširenoj, ali i dalje redigovanoj verziji, na 22 strane.

Obrana je juče najavila da će tražiti da im se ukine pritvor, te da traži ukidanje redakcije naloga i agumenata tužilaštva za pritvor kako bi sudu predstavila svoje kontraargumente za njihovo puštanje na privremenu slobodu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Tužilaštvo podseća da su u vremenskom periodu optužnice osumnjičeni bili pretpostavljeni mnogim potencijalnim svedocima tužilaštva kao i da i dalje zauzimaju visoke položaje autoriteta i / ili uticaja.

"Imaju sredstva, motiv i priliku da utiču na svedoke, žrtve ili saučesnike i da na drugi način ometaju postupak", navelo je tužilaštvo i detaljno obrazložilo na koje su sve načine Tači i Kadri Veselji i Udruženje ratnih veterana OVK uticali da se to tužilaštvo i sud ukinu.

U svom podnesku tužilaštvo pored ostalog podseća da je Udruženje veterana OVK, od oko 40.000 članova tražilo ukidanje Zakona o osnivanju Specijalizovanog tužilaštva i suda, kao i da se godinama suprotstavljalo prethodnim pokušajima krivičnog gonjenja bivših pripadnika OVK zbog ratnih zločina.

Povezane vesti - Tužilaštvo spremno za suđenje, odbrana traži još 18 meseci

Ovo udruženje je priređivalo preteće proteste, demonstracije i pretilo građanskom neposlušnošću, navodi tužiulaštvo i dodaje da osumnjičeni sami imaju dugu evidenciju neodgovornosti za zločine počinjene tokom rata i istraga o njima.

Od pocetka, kako se navodi i u optužnici, kao pripadnici OVK i Privremene vlade Kosova, osumnjičeni su bili clanovi udruženog zlocinackog poduhvata (UZP) sa zajedničkim ciljem preuzimanja kosova uz ubistva i zastrašivanje svih protivnika OVK.

U novije vreme javno su napali mandat tog tužilaštva i suda optužujući ga za diskriminaciju i označavajući ga kao "istorijsku nepravdu"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Još 2017. godine široko se izveštavalo da su članovi stranke čiji su Tači i Veslji bili bivši i sadašnji lideri, pokušali da stvore podršku za ukidanje tog tužilaštva i suda.

"Tači je lobirao za njihovu ''reformu'' i tada javno lagao o stepenu svoje lične povezanosti sa tužilaštvom", navodi se u podnesku.

Povezane vesti - TUŽILAŠTVO: Imamo 103 svedoka protiv Tačija i ostalih

Takođe je ukazano da, postoj sumnja da su u skorije vreme vladini zvanicnici na kosovu, lojalni Tačiju i Veseljiju obavili koruptivne isplate potencijalnim svedocima tužilaštva, navodno za "putne troškove" iako sve putne troškove plaća Sud u Hagu.

U tom kontekstu je pomenulo kosovskog ministra Abelard Tahiri, da je imenovao je Dritona Lajčija za šefa Odeljenja za Koordinaciju procesa pravne zaštite i finansijske podrške potencijalno optuženim.

Tužilaštvo je podsetilo na zastrašivanje svedoka sa Kosova u slučevima koji su vođeni protiv Fatmira Ljimaja i Ramuša Haradinaja, kao i na slučajeve "Dumaku" i "Balaj".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Ukazalo je da su svedoci ili odustajali od svedočenja ili čak menjali iskaze lažnim svedočenjem, te da ista opasnost preti i sada.

Tim povodom tužilaštvo se pozvalo na presudu kojom je Haški tribunal oslobodio Haradinaja od optužbi za ratne zlocicne, ali da je pretresno veće kostatovalo primetilo da je : "tokom sudenja naišlo na značajne poteškoće u obezbeđivanju svedočenja velikog broja svedoka. Mnogi svedoci su kao glavni razlog što ne žele da svedoče naveli da se plaše".

"Pretresno veće je steklo snažan utisak da se suđenje održavalo u atmosferi u kojoj su se svedoci osećali nebezbedno. Na to je uticalo niz faktora specifičnih za Kosovo, poput malih zajednica i bliskih porodičnih veza i zajednica što je otežavalo garantovanje anonimnosti. Same stranke su se složile da na Kosovu postoji nestabilna bezbednosna situacija koja je bila posebno nepovoljna za svedoke", navodi se u presudi Tribunala na koju je podsetilo tužilaštvo.

Kao posebne razloge za pritvor tuzilaštvo je istaklo da će osuđeni pokušati sa izbegnu suđenje kada saznaju za koja se teška krivicna dela terete - zločine, zbog kojih mogu biti osuđeni nakaznu doživotnog zatvora.

"Svi osumnjiceni imaju sredstva, motiv i priliku da izbegnu pravdu. Svi su bivši viši komandanti OVK i sadašnji ili bivši politicki lideri u kosovskoj vladi. Imaju pristup značajnim sredstvima i mogu lako mobilišu široku mrežu pristalica i državnih zvaničnika, uključujući osobe sa sigurnosnim, policijskim i obaveštajnim iskustvom", navelo je tužilaštvo.

Takođe je podsetilo na činjenicu da Kosovo ima mali broj sporazuma o ekstradiciji sa drugim zemljama, što je jedan od mehanizama saradnje sa Sudom za zločine OVK, te da bi tako izbegli izrucenje ukoliko odluče da pobegnu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Tužilaštvo je takođe navelo da se nastavlja prikupljanje dokaza iz mnogih izvora, ukljucujući inostranstvo, te da se svi ti postupci vode se u atmosferi zastrašivanja svedoka.

"Pored urođene kriminalnosti potencijalnog mešanja u administraciju pravde razmatrane prema prethodnom kriterijumu, osumnjičeni su očigledno sposobni orkestriranje nasilnih krivičnih dela", zaključilo je Specijalizovano tužilaštvo u podnesku od 17. novembra koji je potpisao glavni tužilac Džek Smit.

Pored Tačija i Veseljija na optužnici tužilaštva nalaze se i Jakup Krasnići i Rdžep Seljimi.

Terete se u 10 tačaka za zlocine protiv čovečnosti i ratne zločine izvršene kroz udruženi zločinački poduhvat, zajedno sa nizom drugih pripadnika OVK.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve