Sumorno ekonomsko raspoloženje uoči zasedanja MMF-a i SB

Sumorno ekonomsko raspoloženje uoči zasedanja MMF-a i SB


VAŠINGTON, 14. aprila  – Uoči današnjeg okupljanja svetskih ministara finansija u Vašingtonu, na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, vlada atmosfera opšte zabrinutosti za kretanje globalne ekonomije i strahovanje da je ona pred samim zastojem.
Ovakvom raspoloženju doprinela je i pretnja da bi Britanija na referendumu 23. juna mogla da izglasa izlazak iz Evropske unije (Brexit). Kako ocenjuje izveštač Tanjuga iz Vašingtona, ministre finansija i guvernere centralnih banaka će dočekati ozbiljno upozorenje da, ukoliko ne preduzmu hitne akcije za podsticanje privrednog rasta i potrošnje, svetu preti usporavanje i to do tačke kada je recesija moguća. MMF je ove nedelje treću put uzastopno za šest meseci snizio prognoze rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), ocenjujući da isuviše slab rast traje predugo.
Projekcija rasta globalne ekonomije je ovog puta “srezana” na 3,2 odsto za 2016. godinu sa prethodno projektovanih 3,8 odsto.
MMF (1)Intenziviranje finansijskih i političkih rizika širom sveta, od kolebanja na finansijskim tržištima do sukoba u Siriji i globalnog zagrevanja, učinilo je svetsku ekonomiju “izuzetno krhkom”, smatra Fond.  Međunarodni kreditor je, pored konstatacije da još uvek ne postoji realan oporavak, upozorio da bi problem ogromnog priliva izbeglica sa Bliskog istoka mogao da potpali populističke požare u Evropi. Prema mišljenju učesnika zasedanja MMF-a i SB, na kom će biti predstavnici 189 zemalja članica obe institucije, sa ovog skupa i paralelnog sastanka Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20), mogla bi da bude upućena zajednička poruka da svaka država mora da preduzme veće napore kako bi preokrenula trend usporavanja ekonomije.
SVETSKA BANKA 4
Države sa boljim finansijskim stanjem u tom pogledu, kako se ocenjuje, treba da pojačaju potrošnju i investicije, a ostale da intenziviraju sprovođenje reformi kako bi podstakle privredne aktivnosti. Prolećnom zasedanju MMF i SB u Vašingtonu prisustvovaće i delegacija Srbije, koju predvodi guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u MMF-u Jorgovanka Tabaković, koju čine je predstavnici Ministarstva finansija, sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem na čelu, kao i predstavnici centralne banke. Srpska delegacija će na sastancima sa predstavnicima MMF-a predstaviti dosadašnje rezultate u sprovođenju fiskalne konsolidacije, kao i realizaciju mera monetarne i finansijske politike u okviru dogovorenog ekonomskog programa, koji je podržan aktuelnim stendbaj aranžmanom. Planirani su sastanci sa predstavnicima Grupacije Svetske banke radi razmatranja saradnje u vezi sa aktuelnim programom – Strateški okvir za partnerstvo za Republiku Srbiju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar