Vesti
02.12.2021. 19:05
Tanjug

Novosadski univerzitet

Svaka čast! Trinaest naših naučnika na čuvenoj Stanford listi

Naučnici, naučnik, laboratorija
Izvor: Shutterstock

Na poslednjoj listi najuticajnijih istraživača u svetu, koju svake godine objavljuje čuveni američki Univerzitet Stanford, našlo se trinaest naučnika sa Novosadskog Univerziteta, od kojih čak petoro sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Profesori sa novosadskog PMF-a na listi su prof. Neda Mimica Dukić sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, akademik Stevan Pilipović i prof. Dušan Jakovetić sa Departmana za matematiku i informatiku, prof. Slobodan Marković sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo i prof. Ante Vujić sa Departmana za biologiju i ekologiju.

Metodologija rangiranja zasnovana je na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata tih radova, H indeks...

Inicijalna lista najbolje rangiranih svetskih naučnika sadrži 100.000 imena, kojima su dodati i i istraživači koji se nalaze u dva odsto najboljih u svojim oblastima, tako da konačna lista sadrži skoro 160.000 najboljih svetskih naučnika.

Na listi se nalaze naučnici iz svih naučnih disciplina klasifikovanih u 22 naučne discipline i 176 potpolja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da se ponosimo: Naša naučnica nagrađena za patent (VIDEO)
Gordana Vunjak-Novakovic

Gordana Vunjak Novaković

18.06.2021. 13:18

Da se ponosimo: Naša naučnica nagrađena za patent (VIDEO)

Na ovogodišnjoj onlajn dodeli Evropske nagrade za pronalazače srpska naučnica Gordana Vunjak Novaković dobila je nagradu za srčani mišić od matičnih ćelija.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve