Život
05.11.2021. 05:00
R.E.

Vladimir Cmiljanović

Doktor iz Srbije radi na proizvodnji vakcine protiv korone

Vladimir i Nataša Cmiljanović
Izvor: RTS/Promo

Dr Vladimir Cmiljanović je naučnik koji se bavi proučavanjem aktivnosti imunološkog sistema za odbranu od virusa koji stalno mutiraju. Onkologija i virusologija su oblasti njegovog istraživanja.

Njegov rad biće prikazan u novom serijalu "Moja draga prijateljica nauka", koji će se od 11. novembra, od 21h, emitovati na kanalu RTS Nauka. 

U Bazelu, sa svojim timom, dr Cmiljanović proučava načine na koje imunoonkologija može da stvori virus koji, iako je živ, u vakcini može biti bezopasan.

To je princip po kome mnoge vakcine funkcionišu i koji se pokazao kao vrlo uspešan. U čitavom procesu veoma je važno kontrolisati kvalitet dobijenih rezultata.

Doktor Cmiljanović sa svojom sestrom Natašom, takođe doktorom, radi na velikom projektu švajcarske Vlade na proizvodnji vakcine za Kovid-19. Njihova ranija istraživanja rezultirala su otkrivanjem leka za više oblika kancera.

Autor serijala je Željko Mirković.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kviz "Potera": Upoznajte novog tragača i šta je rekao u intervjuu za "Ekspres"
Milan Bukvić

Milan Bukvić

04.10.2021. 21:15

Kviz "Potera": Upoznajte novog tragača i šta je rekao u intervjuu za "Ekspres"

Prvi put u "Poteri" se pojavio kada je imao samo 18 godina. Drugi put smo ga u najpopularnijem TV kvizu u Srbiji videli prošle sezone - obukao je svoj "srećni džemper" (onaj koji mu je kupila devojka) i dao je tačne odgovore, potpuno sam, na 25 pitanja!
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve