Vesti
11.10.2021. 01:05
Tanjug

Beograd

Sve je spremno za Samit nesvrstanih

Nesvrstani, 10. 10. 2021.
Izvor: AP / Darko Vojinović

Lista učesnika koji su doputovali u Beograd na Samit u čast Pokreta nesvrstanih zemalja je kompletirana, a u glavni grad Srbije u nedelju uveče su stigli i ministri spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov i Saudijske Arabije Fejsal bin Farhan bin Abdulah.

Azerbejdžan je, uz Srbiju organizator ovog samita.

Tokom vikenda su u Srbiju doputovali brojni zvaničnici, koji će prisustvovati skupu, među njima i predsednik Gane Nana Akufo-Ado, kao i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Nesvrstani, 10. 10. 2021.
Izvor: AP / Darko Vojinović

U Beograd su doputovali premijeri, ministri spoljnih poslova, specijalni izaslanici brojnih azijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja, koje su tokom šest decenija činile Pokret nesvrstanih zemalja ili su u njemu posmatrači.

Komemorativni skup u čast šest decenija od osnivanja Pokreta, rođenog u Beogradu 1. septembra 1961. godine, održaće se u naredna dva dana na Beogradskom sajmu, a pratiće ga i ekonomski forum, pa će skup biti i prilika za produbljivanje ekonomske saradnje sa partnerskim državama.

Nesvrstani, 10. 10. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković priredio je u Beogradu svečanu večeru za ministre učesnike komemorativnog skupa posvećenog 60. godišnjici prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Večeri prisustvuje više od 30 stranih zvanica, šefova delegacija u rangu ministra, kao i više ministara Vlade Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je, pozdravljajući zvanice, poželeo stranim delegacijama dobrodošlicu u rodno mesto Pokreta nesvrstanih.

"Iako svet nije isti kao pre šest decenija, iste su vrednosti koje delimo i želja da odamo počast slavnim trenucima naše zajedničke istorije“, rekao je Selaković.

On je gostima i njihovim državama i narodima poželeo zdravlje, sreću i mudrost u vremenima kada svet biva izložen rastućim izazovima.

"Nadam se da ćemo, na temeljima prijateljstva, saradnje i na vrednostima oličenim u Pokretu nesvrstanih, uspeti da zajednički pobedimo sve nedaće pred nama“, kazao je Selaković.

Večeri su, osim ministra Selakovića, prisustvovali ministri Maja Gojković, Aleksandar Vulin, Jadranka Joksimović, Tatjana Matić, Tomislav Momirović, Branko Ružić, Vanja Udovičić i Branislav Nedimović. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić i Lavrov: Najiskreniji razgovor do sada
VUCIC LAVROV SASTANAK

Viševekovno prijateljstvo

10.10.2021. 21:52

Vučić i Lavrov: Najiskreniji razgovor do sada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, koji boravi u Beogradu, imao najiskreniji i najotvoreniji razgovor do sada, ističući da Srbija i Rusija imaju veoma dobre odnose u svim oblastima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve