Vesti
10.10.2021. 21:52
Tanjug

Viševekovno prijateljstvo

Vučić i Lavrov: Najiskreniji razgovor do sada

VUCIC LAVROV SASTANAK
Izvor: FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, koji boravi u Beogradu, imao najiskreniji i najotvoreniji razgovor do sada, ističući da Srbija i Rusija imaju veoma dobre odnose u svim oblastima.

“Ponosan sam što mogu da kažem da imamo izuzetno dobre odnose sa Rusijom. Za razliku od drugih koji se toga stide ili plaše da kažu, a to ne krije. To sa ponosom izgovaram, jer je to u interesu Srbije, i izraz je ne višedecenijskom, već viševekovnog prijateljstva”, rekao je Vučić.

On je zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu I suverenitetu Srbije, i na tome što se zalaže da pitanje KiM može rešiti samo kompromisom, a ne nametanjem diktata Srbiji.

“Večerašnji razgovori sa Lavrovim su bili verovatno naši najotvoreniji i najiskreniji do sada. Ja njega smatram ne samo doajenom svetske diplomatije, već iskrenim prijateljem Srbije. U svetlu brojnih problema sa kojima se suočavamo, prirodno da razgovor bude najotvoreniji, da kažem šta mislim i da čujem stav Rusije”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Lavrova upoznao sa svojim strahovima, koji su objektivni sa pozicije našeg naroda u regionu i zemlje, te da je dobio viđenje Ruske federacije, kao i važne savete.

Predsednik je poručio da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja, i da se time ponosimo.

"U skladu sa tim nastavićemo da čuvamo zemlju, da je štitimo, da razvijamo odbrambene kapacitete, kako bismo odvratili svakog potencijalnog agresora, koji bi pokušao da ugrozi slobodu Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio Lavrovu što je došao u Beograd da uveliča skup koji se organizuje povodom 60 godina od osnovanja Pokreta nesvrstanih.

“I, hvala vam na prijateljstvu i podršci koju pružate Srbiji u različitim oblasitima, od očuvanja teritorijalnog integriteta, do gradnje gasovoda. U svim sferama imamo dobru saradnju”, rekao je Vučić.

On je dodao da je zadovoljan razvojem bilateralnih odnosa, podrškom u svim multilateralnim organizacijama, budući da je Srbija, kaže, do sada imala podršku Rusije ne samo u UN, već u svim svetskim organizacijama i institucijama.

Predsednik Srbije je zahvalio na podršci i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i na angažmanu po mnogim pitanjima, uz nadu I želju da se sa njim sretne pre kraja godine, kako bi strateški razgovarali o svim važnim pitanjima.

Dodao je da je sva pomoć Rusije tokom kovid krize bio jedan odlučan pokazatelj prijateljstva, jer su ruski lekari i tehničari mnogo pomogli da se građani osećaju sigurnije.

“Uvek pamtimo one koji nam pomažu, to ne zaboravljamo”, naglasio je Vučić.

Dodao je i da uprkos kovid krizi, spoljno-trgovinska razmena dve zemlje beleži pozitivan trend, i raste četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i da su na prethodnom sasatnku Mešovite međuvladine komisije postignuti važni dogovori o nastavku ekonomske saradnje.

Vučić je poručio da je posebno zahvalan na pomoći Rusije u obezbeđivanju energetske bezbednosti zemlje, kao i Ruskim železnicama, koje rade na važnom projektu modernizacije pruge, a time I života građana Srbije.

“Ušli smo u razgovore oko pančevačke Petrohemije, verujem da ćemo do kraja godine sve da završimo, a takav je dogovor, iza 15. novembra. Zahvalan sam i NIS-u na doprinosu budžetu zemlje I ukupnoj privrednoj aktivnosti Srbije”, rekao je Vučić.

Svoje obraćanje završio je na ruskom obraćajući se ministru Lavrovu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lavrov: Međunarodno priznanje talibana se ne razmatra
Sergej Lavrov

"Nije na stolu"

25.09.2021. 22:10

Lavrov: Međunarodno priznanje talibana se ne razmatra

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je da se trenutno ne razmatra međunarodno priznanje talibana.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
11°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve