Vesti
01.02.2021. 13:36
Tanjug

"Sve tri vakcine odobrene u Srbiji su bezbedne"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Imunolog Srđa Janković izjavio je da nisu utemeljene tvrdnje da je vakcinacija štetnija od zaraze koronavirusom i bolesti koja ona izaziva i naglašava da su sve tri vakcine odobrene u Srbiji bezbedne i jednako efikasne.

On je na TV Pink istakao i da je visok stepen zaštite sve tri vakcine odobrene u Srbiji i naveo da trenutno stručni tim isputuje mogućnosti da se ruska vakcina "Spunjik V" proizvodi u Srbiji.

"Svi držimo palčeve. To bi bila velika stvar", smatra Janković, koji je član Kriznog štaba za suzbijanje Covida-19.

Povezane vesti -  VUČIĆ: Pre početka marta dobićemo još milion vakcina

On je rekao da je imunitet potpun tek nakon primene druge doze vakcine protiv koronavirusa i kada prođe dovoljno vremena da se aktivira imunski sistem.

"Imunitet je potpun tek nakon primene druge doze i kada prođe dovoljno vremena da se aktivira imunski sistem. Sedam do 10 dana posle druge doze imamo pun imunitet", rekao je Janković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Za sticanje kolektivnog imuniteta, kaže Janković, potrebno je imunizacija između 70 i 80 odsto stanovništva.

Po broju vakcinacija prema broju stanovnika, Srbija je prva u Evropi, i treća u svetu, a Janković kaže da je to svakako dobro i biće još bolje što više ljudi bude primilo vakcinu.

Povezane vesti - STOKIĆ: Vakcina bezbedna za dijabetičare

Poručio je da samo globalnim naporom i visokom vakcinacijom može da se zaustavi pandemija koronavirusa.

Pozvao je na oprez jer, ističe, sve dok postoji cirkulacija virusa moraju da se primenjuju sve mere zašite bez ozbira što se deo stanovništva vakcinisao.

"Nadamo se da će pandemiji doći kraj. Apelujem na one koji se vakcinišu da i dalje nose maske i pridržavaju se mera zaštite", naveo je Janković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve