Vesti
29.03.2022. 22:05
Beta

Ministarstvo odbrane

Sve više žena u Vojsci Srbije

vojska, žene 29. 3. 2022.
Izvor: BETA/ MINISTARSTVO ODBRANE RS / Darimir Banda

Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane povećali su broj žena u svojim redovima u protekloj deceniji dok je na početku prošle školske godine više od polovine novih đaka Vojne gimnazije bilo ženskog pola, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

"Na Vojnoj akademiji je 39 odsto kadetkinja. Među kandidatima za dobrovoljno služenje vojnog roka 16 odsto su žene, a pripadnice 'nežnijeg pola' čine 14 odsto sastava VS u mirovnim misijama", piše taj portal.
 

U tekstu se navodi da će Vojska Srbije uskoro dobiti i Kancelariju za rodnu ravnopravnost, što je nastavak politike sprovođenja Rezolucije UN 1325, o položaju žena u sistemu bezbednosti.

Cilj te rezolucije je da se stvore uslovi za ravnopravan pristup zapošljavanju žena u sektoru bezbednosti, rad i napredovanje, kao i učešće u mirovnim misijama.

U toku su i formalne pripreme za početak rada te kancelarije.

U Ministarstvu odbrane za politiku rodne ravnopravnosti zadužen je Sektor za ljudske resurse koji vodi pomoćnica ministra odbrane Katarina Tomašević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prvi put do sada: Prijave za oficire avijacije, vojne pilote (FOTO)
vojska, 5. 2. 2022.

Za mladiće i devojke

05.02.2022. 19:05

Prvi put do sada: Prijave za oficire avijacije, vojne pilote (FOTO)

Mladići i devojke do 27 godina sa diplomom osnovnih akademskih studija civilnih fakulteta, prvi put do sada mogu da se prijave da postanu oficiri roda avijacije i steknu zvanje vojnog pilota, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve