Vesti
14.02.2024. 14:35
RTS

Viši sud u Beogradu

Potresno svedočenje roditelja devojčice ubijene u "Ribnikaru": "Doživotno smo mrtvi"

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

U Višem sudu u Beogradu iskazom oca ubijene devojčice nastavljen parnični postupak po drugoj tužbi protiv oca, majke i dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara te škole.

Bane Dukić je pred sudom ispričao da se zajedno sa svojom porodicom preselio iz Francuske 2020. godine u Srbiju, jer su hteli više da se posvete deci.

Dukić je ispričao detaljno njihovo porodično stanje, te da pored devojčice koja je ubijena imaju i dvoje mlađe dece.

Tog 3. maja, kako je objasnio Dukić, njima je stao svet, njihova ćerka je ubijena, a pored nje je bio i mobilni telefon kroz koji je prošao metak, zbog čega on misli da je ona pokušala njega da pozove.

"Svaki dan idemo na groblje da je poljubim i izvinim joj se", preneo je Tanjug izjavu Dukića koji je dodao da se oseća krivim što su se preselili u Srbiju.

Na pitanje kako su njegova mlađa deca reagovala i podnela smrt sestre, on je rekao da im je teško i da moraju da nose takvo breme da im je sestra ubijena u školi.

Dukić smatra da je ovaj masakr propust roditelja, te mu nije jasno kako je moguće da je to dete odlučilo da uzme toliko života u samo dva minuta.

On je rekao i da ga je tadašnji ministar prosvete Branko Ružić obavestio da će troškove sahrane pokriti grad, dok je Aleksandar Šapić izjavio saučešće i rekao da im stoji na raspolaganju.

Majka ubijene devojčice Biljana Paunović na svedočenju je naglasila da je njena ćerka bila veoma odgovorna, da se brinula o sestri i bratu jer je bila najstarija, kao i da je htela da bude kardiolog kako bi izlečila dedu.

Govoreći o 3. maju, Paunović je rekla da kada je čula za pucnjavu nije bila zabrinuta, sve dok je najbolja drugarica njene ćerke nije pitala da li zna gde je ona, kada je otišla sa posla i stigla ispred škole. Paunović je za ubistvo ćerke saznala dok je se vraćala kući, a to joj je saopštio muž, i kako je navela, ona je pala na kolena počela da vrišti i dalje se ne seća kako je stigla kući.

Za sve prisutne u sudnici je bilo potresno objašnjenje na koji način su mlađoj deci saopštili da njihove starije sestre više nema, da je ubijena, kao i kako da im objasni da je nju ubio školski drug za školskom klupom.

"Jedina moja greška je što sam je pustila taj dan da ode na vreme u školu i što sam je učila da nigde ne kasni, da poštuje tuđe vreme", rekla je Paunović i dodala da bi njena ćerka možda bila živa da je zakasnila u školu.

Istakla je da su roditelji čija su deca tog dana izašla iz škole veoma srećni, dok su oni roditelji ubijene dece "doživotno mrtvi".

Sledeće suđenje zakazano je za 25. mart kada će svedočiti tuženi roditelji dečaka koji je počinio masakr.

Suđenje su pratili i članovi porodice ubijenih, Aćimović, Martinović, Anđelković, Vlahović, Kobiljski i Negić.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija. Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve