Vesti
28.05.2019. 13:08
R. E./Tass/Ansa/Reuters

SVETSKE AGENCIJE O UPADU: Za jedne napad, za druge legitimna akcija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Italijanska agencija Ansa prenela je da su rano jutros na severu Kosova, naseljenim većinskim srpskim stanovništvom, specijalne policijske jedinice ROSU uhapsile srpske pripadnike kosovske policije, što je podiglo međuetničke tenzije.

Ansa prenosi navode srpskih medija da su se u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice, najvećeg grada na severu Kosova, oglasile sirene. Navodi se i da jutros nisu bili poznati motivi hapšenja, koja su se dogodila na terotoriji četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i podseća se da je srpski predsednik Vučić prethodnih dana objavio da se sprema akcija policije na štetu Srba i da je zatražio od međunarodnih predstavnika i zapadnih zemalja da intervenišu kod vlasti u Prištini kako bi ih ubedili da obustave neprijateljske akcije protiv Srba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se poslanicima o poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji. 

Ruska agencija TASS prenosi da su oružane snage Srbije, po naredbi predsednika Vučića, stavljene u stanje pune pripravnosti zbog situacije na severu Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ruska agencija prenosi da su albanske specijalne snage pritivorile srpske policajce i civile.

Rojters prenosi da je u toku "anti-švercerska" akcija u delu Kosova koji je naseljeno pretežno Srbima. Ističe se da su među više desetina uhapšenih i Srbi optuženih da su švercovali robu na ateritoriju Kosova. Rojters prenosi tvrdnje kosovske policije da su se njeni pripadnici "suočili sa oružanim otporom".

KFOR, kao i kosovske vlasti, tvrdi da se akcija na severu pokrajine izvodi u okviru borbe protiv kriminala.

Agencija navodi da beogradske vlasti ovu akciju vide kao pokušaj Prištine da uspostavi kontrolu nad severom Kosova i ukazuje da je premijerka Ana Brnabić naložila da posebne jedinice MUP-a budu u punoj pripravnosti.

Preneta je i izjava Marka Đurića za RTS, koji je upozorio da je cilj prištinskih vlasti da zaplaše srpski narod i da "poseju paniku".

Kosovska policija je, kako javlja Rojters, navela da je reč o operaciji koja je započeta pre nekoliko meseci i da se ne sprovodi samo u oblastima gde su Srbi većina. Premijer Ramuš Haradinaj je, prenosi agencija, pozvao Srbe na severu Kosova da "ostanu mirni i poštuju zakon".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve