Vesti
05.10.2020. 23:19
Tanjug

"SVI DA BRANIMO REZULTAT" Kon: Ko ne nosi masku pravi prekršaj

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da apsolutno svi moramo da branimo rezultat u borbi sa koronom, ističući da se teško može izbeći treći talas, a da oni koji ne nose masku tamo gde je propisano - čine prekršaj.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je još 51 osoba zaražena korona virusom, od toga 36 u Beogradu, a Kon navodi da je tih beogradskih 36 više od dosadašnjih 7 do 27, koliko smo uglavnom imali u proteklih mesec dana u glavnom gradu.

"Najveći broj iz kovid ambulanti u Beogradu bio je 39. Čim je preko 50 u Beogradu, nama je signal da situacija može biti ozbiljna, da krene manja epidemija", rekao je Kon u Beogradskoj hronici RTS-a.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

"Školske kolektive držimo pod kontrolom", kaže epidemiolog i dodaje da svaki autoritet treba da se ponaša u skladu sa situacijom.

Govori se o brojevima, reviziji preminulih i postavlja se pitanje da li je bilo i drugih propusta, Kon objašnjava da treba shvatiti šta znaci aktuelni trenutak i vreme, ali i naknadno prikupljanje podataka.

"Pričamo o bilo čemu: ubeđeni ste da u autobusu svi nose maske, a onda neko kaže da niko ne nosi masku, pa da bismo to izmerili - treba da prođe vreme", objasnio je Kon na primeru autobusa.

Povezane vesti - LONČAR: Nije tačno da je umrlo tri puta više ljudi

Govoreći o tome ko treba da brani mere i povoljnu epidemijsku situaciju, on smatra da apsolutno svi moramo da branimo rezultat.

"Određeni procenat osoba ne veruje u mere, oko 10 posto, to nije malo, od 30 ljudi u autobusu, troje je takvo", pojasnio je dr Kon.

Morate da upozorite, a onda da kažnjavate. Zemlje u okruženju uvele su ozbiljne kazne, mi ne, kazao je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

"Bitno je prepoznati. Onaj ko ne nosi masku zna da čini prekršaj", upozorio je Kon.

"Drugi se osecaju ugroženo, to je posebna situacija i o tome treba da pričamo, da pridemo tim ljudima, ali oni duboko ne veruju. Tako je bilo za vezivanje pojasa u automobilu, dok nije počelo da se kažnjava", podseca Kon.

Povezane vesti - Da li smo spremni za drugi talas?

Govoreći o trećem talasu, kaže da sve zavisi od toga kako ćemo čuvati rezultat i da je teško verovati da se to može izbeći.

"Kad bismo bili svi rigorozno disciplinovani, možda bi moglo, ali postoji porast koji pokušavamo da stisnemo da ne eksplodira kao u julu, da bi sistem opstao", kaže dr Kon.

"Treba da ucinimo sve, porast je neminovan, dolazi zima, iskustvo je da sa virusom nema pregovora", zaključio je epidemiolog Predrag Kon.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve