“SVI DA BRANIMO REZULTAT” Kon: Ko ne nosi masku pravi prekršaj

“SVI DA BRANIMO REZULTAT” Kon: Ko ne nosi masku pravi prekršaj

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr


Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da apsolutno svi moramo da branimo rezultat u borbi sa koronom, ističući da se teško može izbeći treći talas, a da oni koji ne nose masku tamo gde je propisano – čine prekršaj.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je još 51 osoba zaražena korona virusom, od toga 36 u Beogradu, a Kon navodi da je tih beogradskih 36 više od dosadašnjih 7 do 27, koliko smo uglavnom imali u proteklih mesec dana u glavnom gradu.

“Najveći broj iz kovid ambulanti u Beogradu bio je 39. Čim je preko 50 u Beogradu, nama je signal da situacija može biti ozbiljna, da krene manja epidemija”, rekao je Kon u Beogradskoj hronici RTS-a.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

“Školske kolektive držimo pod kontrolom”, kaže epidemiolog i dodaje da svaki autoritet treba da se ponaša u skladu sa situacijom.

Govori se o brojevima, reviziji preminulih i postavlja se pitanje da li je bilo i drugih propusta, Kon objašnjava da treba shvatiti šta znaci aktuelni trenutak i vreme, ali i naknadno prikupljanje podataka.

“Pričamo o bilo čemu: ubeđeni ste da u autobusu svi nose maske, a onda neko kaže da niko ne nosi masku, pa da bismo to izmerili – treba da prođe vreme”, objasnio je Kon na primeru autobusa.

Povezane vesti – LONČAR: Nije tačno da je umrlo tri puta više ljudi

Govoreći o tome ko treba da brani mere i povoljnu epidemijsku situaciju, on smatra da apsolutno svi moramo da branimo rezultat.

“Određeni procenat osoba ne veruje u mere, oko 10 posto, to nije malo, od 30 ljudi u autobusu, troje je takvo”, pojasnio je dr Kon.

Morate da upozorite, a onda da kažnjavate. Zemlje u okruženju uvele su ozbiljne kazne, mi ne, kazao je on.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

“Bitno je prepoznati. Onaj ko ne nosi masku zna da čini prekršaj”, upozorio je Kon.

“Drugi se osecaju ugroženo, to je posebna situacija i o tome treba da pričamo, da pridemo tim ljudima, ali oni duboko ne veruju. Tako je bilo za vezivanje pojasa u automobilu, dok nije počelo da se kažnjava”, podseca Kon.

Povezane vesti – Da li smo spremni za drugi talas?

Govoreći o trećem talasu, kaže da sve zavisi od toga kako ćemo čuvati rezultat i da je teško verovati da se to može izbeći.

“Kad bismo bili svi rigorozno disciplinovani, možda bi moglo, ali postoji porast koji pokušavamo da stisnemo da ne eksplodira kao u julu, da bi sistem opstao”, kaže dr Kon.

“Treba da ucinimo sve, porast je neminovan, dolazi zima, iskustvo je da sa virusom nema pregovora”, zaključio je epidemiolog Predrag Kon.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar