Vesti
20.01.2024. 19:05
Beta

U fokusu

SVI DETALJI plana "Srbija 2027 - Skok u budućnost"

1
Izvor: ATAIMAGES / F.S.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je u Beogradu plan "Srbija 2027 - Skok u budućnost" koji ima šest prioriteta.

Prioriteti su sledeći: podizanje životnog standarda građana, ubrzanu modernizaciju zemlje, razvoj infrastrukture, industrijalizaciju, poljoprivredu i životnu sredinu, integralni razvoj i EXPO 2027.

Vučić je rekao da se na tom planu dugo radilo, da je on sveobuhavatan, ambiciozan, rađen "sa mnogo energije, entuzijazma i ljubavi".

"Sve što smo postigli je ništa u poređenju sa onim što planiramo. Ono što planiramo da uradimo je daleko veće od svega do sada", istakao je on.

Dodao je specializovana mežunarodna izložba EKSPO 2027 povod da se Srbija unapredi.

INKLUZIJA

"Ono što je za nas važno je inkluzija. Ono što ćemo reći večeras se odnosi na sve ljude u Srbiji. Oni koji drugačije političke misli, na sve nacije. Svi moraju jednako da učestvuju i da pomognu", naveo je Vučićć.

Po njegovim rečima, suština svih projekata je: "uspešna Srbija", odnosno "Skok u budućnost 2027".

"Videćete kroz projekte: moraćemo više da brinemo o onima koji su najsiromašniji, ili onima koji nisu imali dovoljno šansi u prethodnom periodu. Kao društvo možemo da napredujemo samo ako svima pružimo jedanku šansu", rekao je Vučić.

Pozvao je privatni sektor da pomogne u realizacija plana razvoja Srbije do 2027. godine.

Predstavljanju plana "Srbija 2027 - Skok u budućnost u Palati Srbija prisustvuju članovi Vlade Srbije, privrednici, rudari, deca koja boluju od retkih bolesti.

Na početku skupa intonirana je državna himna Srbije.

ULAGANJE U VOJSKU

Predsednik je rekao se u naoružavanje vojske ulaže da bi se "sačuvao mir", i da to nije najava "da ćemo nekome nešto da predamo", kao i da Srbija ostaje na evropskom putu.

Rekao je da je "sa ovakvom geopolitičkom situacijom prioritet da sačuvamo mir", a "ako neko misli da ćemo nekom nešto da predamo - ne nećemo. Čuvaćemo svoju zemlju, štitićemo Ustav", rekao je Vučić.

Kazao je: "neretko smo ljuti" na izjave mnogih iz Evrope, posebno o Kosovu, ali će Srbija "ostati na evropskom putu".

"Srbija mora da pošalje jasnu poruku da nastavlja evropski put, i da ga ubrza reformama čuvajući svoje tradicionalne prijatelje, slobodu i nezavisnost", kazao je Vučić.

Najavio je da će 30. januara biti "veliki sastanak u vojsci", a u februaru biće predstavljeno šta će biti urađeno za vojsku i organe bezbednosti.

1
Izvor: ATAIMAGES / F.S.

INOVATIVNI LEKOVI, RETKE BOLESTI, PORODILIŠTA 

Vučić je najavio da će u naredne tri godine za više od 200 miliona evra biti povećani budžeti za lečenje retkih bolesti i za inovativne lekove.

On je objasnio da će budžet za te namene prvo biti povećan na 85 miliona evra, naredne godine na 150, da bi treće godine iznosio 200 miliona evra.

"Možda ima samo nekoliko zemalja u svetu koje besplatno leče toliki broj bolesnika kao Republika Srbija", kazao je Vučić.

Objavio je i odluku da se u naredne četiri godine rekonstruišu sva porodilišta u Srbiji. Najpre u Beogradu, "zatim Nišu koje je u užasnom stanju, Kragujevcu i Novom Sadu, a u dogovoru s predsednikom Republike Srpske i u Banjaluci".

Vučić je rekao da očekuje da se u naredna dva meseca završe projekti za beogradska porodilišta u Višegradskoj i "Narodnog Fronta" na koje se čeka već dve godine.

RODITELJSKI DODATAK ZA PRVOROĐENO DETE 500.000 DINARA

Predsednik Srbije izjavio je da će roditeljski dodatak za prvorođeno dete biti povećan sa 378.000 dinara na 500.000 dinara, u skladu s politikom države da se poveća rađanje.

"Pri rođenju prvo dete će dobijati od države - a ne pričam o dodatnim davanjima lokalnih samouprava, 500.000 dinara, a za drugo će dobitati ne više 460.000 dinara, već 600.000 dinara. Za treće i četvrto dete te mere će biti ozbiljnije i dobijaće više novca", rekao je Vučić večerasu Beogradu na predstavljanju projekta "Skok u budućnost 2027".

Istakao je da će majke sa još više dece dobijati dodatne, posebne nagrade "da znaju da su ponos društva a ne da budu predmet ismevanja i kritika".

Vučić je naglasio da je država "značajnim merama, poboljšanjem životnog standarda i ogromnom ulaganjem u novorođenčad", uspela, posebno u siromašnijim sredinama Srbije, da promeni sliku upkupnog prirodnog priraštaja.

"Tako smo stopa ukupnog fertilitete, koja je bila 1,46, što je na ivici nestanka Srbije, podigli na 1,63, što je loše, ali najmanje loše u čitavom regionu. Naš je cilj da se ta stopa fertiliteta podigne na 1,75 do kraja 2027. godine", kazao je predsednik Srbije.

IZGRADNJA 23 VRTIĆA I 67 ŠKOLA ŠIROM SRBIJE

Još ove godine počeće izgradnja 23 vrtića i 67 škola širom Srbije, za koje su već gotovi projekti, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na predstavljanju programa "Skok u budućnost - Srbija Ekspo 2027" u Palati Srbija u Beogradu rekao da će škole biti izgrađene u više od 55 lokalnih samouprava, a vrtići u više od 18 opština i gradova.

Vučić je naveo da se razmatra izgradnja još 30 škola do 2027. godine.

Odlazeća premijerka Srbije Ana Brnabić je na istom skupu najavila da se do 2027. godine planira izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kao i dodatni aneks Fakulteta likovne i Fakulteta primenjene umetnosti.

Brnabić je rekla da je 2024. godine planirano da bude završena izgradnja spalionice smeća u Beogradu.

KUPUJEMO JOŠ JEDAN SUPERKOMPJUTER

Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić rekla je da će Srbija 2027. godne biti zemlja inovacija i naprednih tehnologija u kojoj će ostajati mladi i vraćati se iz nostranstva jer će imati bolje uslove nego u razvijenim zemljama.

S predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ona je, predstavljajući u Beogradu, u Palati Srbija, plan "Srbija 2027- Skok u budućnost" rekla da je sektor IT 2012. godine izvezao proizvoda za 375 miliona evra, a prošle godine za oko 3,5 milijardi dinara.

"Ono što ćemo uraditi 2027. je kvanti skok jer predviđamo izvoz IT sektora u vrednosti od deset miljardi evra, a u tom sektoru će raditi 140.000 ljudi", rekla je Brnabić.

Istakla je da je "izazov broj 1" za ceo svet veštačka inteligencija i da će zemlje koje ne budu spremne za njeno uvođenje, izgubiti izgube 40 odsto radne snage, ali da je "Srbija spremna". "Srbija je 2019. godine usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije i osnovala institut u kome rade stručnjaci, među kojima su i oni koji su se vratili iz inostranstva, njih 60", rekla je Brnabić.

PROJEKTA VREDAN 17, 8 MILIJARDI EVRA
 
Vučić je izjavio da će desetine hiljada volontera biti potrebne za potrebe održavanja međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo u Beogradu 2027. godine.
 
"Treba da uradimo sve da pokažemo da s nama ne može niko da se poredi. Pokušaćemo da integrišemo celu Srbiju", rekao je Vučić predstavljajući plan "Skok u budućnost - Srbija 2027", u čiju realizaciju će biti uloženo 17,8 milijardi evra.
 

Dodala je da je 2021. godine kupljen prvi superkompjuter, a 2025. će biti kupljen još jedan i istakla da i najrazvijenije zemlje, kao Ujedinjeni Arapski Emirati, imaju dva superkompjutera. Ona je rekla da Srbija spada u 11 zemalja koje su uvele veštačku inteligenciju u obrazovanje i da će država uložiti 70 miliona evra u njen razvoj, ne računajući privatan sektor.

Srbija će uložiti u naučno-tehnološke parkeve od 150 do 200 miliona evra jer će se graditi u Nišu, Kruševcu i proširivati u Čačku, Beogradu i Novom Sadu.

Odlazeća ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović je na istom skupu izjavila da se uspeh u IT sektoru "nije dogodio slučajno", već je "rezultat strateške odluke države da ulaže u mlade i nove tehnologije. Zato se gradi okruženje koje će omogućiti najboljima i talentima da rade na identičan način, a možda i bolje u odnosu na čitav sveta".

Begović je podsetila da je ulaganje u Kampus BIO4 najveće pojedinačno ulaganje u nauku i mlade ikada u Srbiji i njenom širem susedstvu. Podsetila je da će u to biti uloženo 450 miliona evra i da će BIO4 biti završen do kraja 2026. godine. "Tu će raditi više od 4.000 najboljih istraživača, profesora i studenata", rekla je ona.

Ministarka je navela da će se u Kampusu BIO4 "raditi na poboljšanju kvaliteta života za građane" što znači "bolje, unapređeno zdravstvo, brzu, efikasnu, modernu dijagnostiku, dostupnost modernim lekovima, moderne terapije, ali i efikasnu poljoprivredu, zdravu i kvalitetniju hranu i zdraviju životnu sredinu, odnosno bolji kvalitet života". To će omogućiti i da se "spreči odlazak najboljih, najpametniji iz zemlje, ali i da se mladi vrate u Srbiju i da se svet dovede da se radi u Srbiji", procenila je Begović.

1
Izvor: ATAIMAGES / F.S.

ULAGANJE U LOKALNE I REGIONALNE PUTEVE 

"Do 2012. urađeno je samo 596 kilometara puteva, a za poslednjih 11 godina uradili smo 468 kilometara  i plan je da u naredne tri godine bude urađeno još 487 kilometara", rekao je on na predstavljanju projekta "Srbija 2027 - Skok u budućnost".

Naveo je da je u izgradnji deonica autoputa od Koševa do Preljine koja će biti gotova do 2025. godine. "Sledeća deonica je Pakovraće-Požega, ostalo nam je 19,5 kilometara, i to će biti gotovo do oktobra ove godine. Deonica Sremska Rača-Kuzmin u dužini od 19 kilometra, sa mostom u Sremskoj Rači, biće završena do kraja 2025. godine. Fruškogorski koridor, ukupno 47,5 kilometara, biće urađen do juna 2026. godine", rekao je Vučić.

Dodao je da su u izgradnji tri velika mosta preko Dunava. "Potom imamo deonicu Šabac-Loznica - biće završena uskoro, zatim Dunavski koridor, deonica Požarevac-Golubac, to je 68 kilometara - to završavamo celo do 2026. godine! Obilaznica oko Novog Sada biće urađena za dve i po godine. U izgradnji autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad će biti mnogo muka. Mnogo pre Ekspa ćemo ipak završiti i konačno ćemo biti dobro spojeni i sa Kovačicom, i Idvor i Opovo. To će mnogo značiti za sva ova mesta", istakao je Vučić.

Autoput  "Osmeh Vojvodine", dužine 168 kilometara, nazvan po obliku tog puta na mapi koji podseća na "smajli", kako je najavio, biće urađen do 2026. godine.

"Mimo budžeta biće uloženo 1,1 milijarda evra za dodatna ulaganja u lokalne i regionalne puteve", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve