Vesti
17.11.2023. 14:26
Beta

UNICEF

Koliko dece u Srbiji živi u siromaštvu

Siromaštvo
Izvor: Shutterstock

Fond UN za decu (UNICEF) u Srbiji je danas saopštio da uoči predstojećih praznika pokreće kampanju u korist siromašne dece i porodica.

U saopštenju piše da podaci UNICEF-a pokazuju da deset odsto dece u Srbiji živi u siromaštvu, a taj broj raste zbog uticaja globalnih kriza.

UNICEF zato poziva pojedince i poslovnu zajednicu da pokažu solidarnost i podrže one kojima je pomoć najpotrebnija, piše u saopštenju.

Ukazano je da su posebno ranjive porodice s malom decom, deca iz romskih zajednica i ona koji žive na selu.

"S obzirom da deca čine svega 17 odsto populacije Srbije, UNICEF u Srbiji naglašava važnost da svako dete dobije mogućnost da ostvari svoj puni potencijal - da zablista i promeni svet", piše u saopštenju.
 

UNICEF je upozorio da "siromaštvo ostavlja ozbiljne posledice na sveobuhvatni razvoj dece" i negativno utiče na izgradnju ljudskih resursa, ključni za održiv ekonomski razvoj svake zemlje.

UNICEF je podsetio da se svet suočava sa kompleksnim i međusobno povezanim krizama koje utiču na život i dobrobit dece širom sveta, te i u Srbiji deca osećaju posledice jer nijedna kriza nije izolovana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako smanjiti nejednakost i siromaštvo u Srbiji
Siromaštvo, novčanik

Fiskalni savet

29.09.2022. 20:05

Kako smanjiti nejednakost i siromaštvo u Srbiji

Fiskalni savet predložio je mere socijalne i poreske politike za smanjenje nejednakosti i rizika od siromaštva u Srbiji, kako bi se obezbedila dodatna podrška ugroženim domaćinstvima zbog poskupljenja hrane i energenata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve