Vesti
03.06.2022. 16:05
Marko R. Petrović

Novi početak

Svi izazovi drugog predsedničkog mandata

Vučić 3.6.2022.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Aleksandar Vučić položio je zakletvu i poslednjeg dana maja počeo svoj drugi, i po ustavnim odredbama, poslednji mandat na mestu predsednika republike. Svaki početak je, kažu, sam po sebi težak. Očigledno, nema razloga da i sada bude drugačije.

Novi predsednički mandat Vučić počinje u državi sa tehničkom vladom i tehničkim parlamentom čijim je poslanicima mandat istekao danom raspuštanja Skupštine.

Predsednik je, faktički, danas jedina institucija sa punim legitimitetom koji je potvrđen na aprilskim izborima, dok i parlament i vlada imaju mogućnosti da obavljaju samo tekuće poslove i ništa više od toga. Nesporno je, doduše, da je i u prethodnom periodu institucija predsednika imala najveći legitimitet baziran na broju glasova osvojenih na izborima 2017. godine.

Stoga i ne čudi što i sada, kada je reč o donošenju nekih teških odluka, svi prvo pogledaju u Vučića. Situacija je ista bez obzira na to da li je reč o pogledima iz inostranstva ili o onim iz našeg dvorišta.

Ovog puta te teške odluke tiču se međunarodnog položaja Srbije u situaciji nastaloj izbijanjem rata u Ukrajini i, naravno, pitanja uvođenja sankcija Rusiji. Sa time je povezana, naravno, i evropska perspektiva Srbije. Jer, Evropska unija ostaje, kao je to i sam Vučić više puta ponovio, strateško opredeljenje Srbije.

Evropa pak baš zbog toga traži od Srbije, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, da uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom, a to u konkretnom slučaju znači da se pridruži sankcijama koje je u šest paketa EU uvela Rusiji.

"Evropa nam služi kao poštapalica, postala nam je kao obavezni deo usputnog pominjanja, ono što možemo da kritikujemo i napadamo. I ma koliko da s pravom ponekad kažemo da nisu fer prema nama, isto tako ni mi nismo fer prema njima. Mnogo nam je lako i lepo da uzimamo novac od poreskih obveznika iz EU i ni hvala da ne kažemo. EU ne sme da bude sintagma poštapalica, mora da bude naše opredeljenje i upravo zbog trgovinske razmene, investicija, ali i zato što želimo da pripadamo tom društvu, poradićemo na daljoj demokratizaciji, jačanju nezavisnog pravosuđa, medijskih sloboda“, poručio je Vučić u govoru nakon polaganja zakletve.

Druga strana evropske medalje, međutim, tiče se kosovskog problema koji, "povezano sa ukrajinskom krizom, biće još teže za nas za rešavanje“.

"Moramo da se bavimo novim sankcijama i čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo moliti naše evropske partnere da nam pomognu“, rekao je Vučić.

No da se vratimo teškim počecima. Kada je 27. aprila 2014. godine postao predsednik vlade, Vučić verovatno nije ni sanjao da će nepunih mesec dana kasnije Srbija da se suoči sa poplavama kakve nisu viđene u prethodnih sto godina. A hidrolozi su tada govorili da su u pitanju bile čak i hiljadugodišnje vode!

Nije bilo mnogo lakše ni tri godine kasnije, kada je prvi put izabran za predsednika. Zakletvu je i te 2017. godine položio poslednjeg dana maja. A nepune tri nedelje kasnije iz Sjedinjenih Američkih Država stigao je "napad“ – ponovo je pokrenuto pitanje rešavanja ubistva trojice braće Bitići, američkih državljana koji su tokom rata bili pripadnici OVK, ali su uhapšeni tek 26. juna 1999. godine i to zbog ilegalnog prelaska granice.

Dakle, kao što je već rečeno, svaki početak je težak. Danas specijalni američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar govori kako očekuje uvođenje sankcija Rusiji po formiranju nove vlade. Vučić novu vladu najavljuje do kraja jula. Ukoliko do tada budu završeni izbori, odnosno ukoliko ponovo ne bude ponavljano glasanje na jednom biračkom mestu u Bujanovcu.

Izazova u svakom slučaju neće nedostajati. Kako je poručio u inauguracionom govoru, prioriteti u drugom mandatu biće mu mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda Srbije, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad i da želi da bude predsednik svih građana.

"Mi ne možemo da menjamo čitav svet, možemo samo takvog da ga prihvatimo kakav jeste i da tražimo naše mesto u njemu. Ono što hoćemo i možemo da nastavimo jeste da menjamo sebe, gradimo svoju zemlju u svakoj oblasti – nauke, zdravlja, ekonomije, sporta, obrazovanja, kulture“, rekao je Vučić i dodao: "To je onaj ključni cilj kojem ću posvetiti mandat, moj poslednji: da kada odem sa ovog mesta da znam da je Srbija bolja zemlja nego što je bila kada sam došao. Nema žrtve koju neću zarad tog cilja da podnesem i nema stvari koju neću da uradim i na koju neću biti spreman zato što sa idealima nema kompromisa, a sve ostalo je kompromisima podložno i to je jedna lepa, a ne ružna reč, i na kraju zašto što je moj jedini ideal Srbija.“

Jedan od prvih izazova je svakako sastavljanje vlade i ta međustranačka kombinatorika – ko je neophodan, bez koga se može, kao i ima li nekoga da se bez njega može, ali nije zgoreg da ga se ipak privuče u izvršnu vlast.
A to će se desiti, kao što je rečeno, tek pošto bude konstituisan i novi parlament.

"Formiranje nove vlade je od presudnog značaja i imajući u vidu situaciju kojoj se nalazimo, a koja je teška. To ne mogu sam kao neko ko je dobio veliku podršku naroda, već je potrebno da to vlada radi, svakako će to raditi ona koja bude imala pun legitimitet. Mi već danas moramo da se bavimo novim sankcijama, novim čudima u kojima možda možemo da budemo oštećeni, pa moramo da molimo naše evropske partnere da nam po tom pitanju pomognu, ali to je već pitanje za njih“, rekao je Vučić, opisujući ukratko šta čeka budućeg premijera i njegov kabinet.

Kako god bilo, zapadni mediji su, izveštavajući o polaganju zakletve, uglavnom ocenjivali kako, zapravo, Vučić nagoveštava moguće razmatranje pridruživanja evropskim sankcijama prema Rusiji. Da li će tako zaista i biti, pitanje je, jer najava postizanja novog povoljnog gasnog aranžmana sa Rusijom ne govori u prilog tome da bi Beograd mogao da "udari“ bilo kakav embargo Rusiji.

Mnoge stvari mogle bi da budu jasnije nakon što se Vučić naredne nedelje najpre 7. juna sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, a tri dana kasnije i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić i Putin su razgovarali i o Ukrajini
Vladimir Putin 27.05.2022.

Predsednik Srbije

29.05.2022. 14:42

Vučić i Putin su razgovarali i o Ukrajini

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić izjavio je da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao i o situaciji u Ukrajini i da je ponovi stav Srbije da je zainteresovana da se što pre dođe do mira.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve