Vesti
10.05.2022. 11:50
Beta

Hag

Tači: Izjašnjavam se da nisam kriv

Hašim tači
Izvor: ANP / JERRY LAMPEN

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

"Izjašnjavam se da nisam kriv", rekao je Tači pošto ga je sudija za prethodni postupak Nikola Giju pitao kako se izjašnjava o zločinima nad Albancima i Srbima u selima Budakovo i Semetište, opština Suva Reka, i u đačkom internatu u Gnjilanu.

Istovremeno, u kratkom obraćanju sudiji, Tači je tvrdio da nije mogao da u potpunosti pročita i razume nove navode optužnice zato što imaju mnogo redigovanih delova radi zaštite žrtava i svedoka.

Po novim navodima optužnice, OVK je više Albanaca i Srba u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu otela, nezakonito pritvorila, prebijala, mučila, a neke od njih i ubila.

Tužioci na teret Tačiju stavljaju nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode civila koji nisu učestvovali u neprijateljstvima, okrutno i nečovečno postupanje, mučenje, prisilni nestanak, ubistvo i progon.

Ta krivična dela, glavni tužilac Džek Smit u proširenoj optužnici kvalifikovao je kao ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

O novim navodima optužnice, danas će se odvojeno izjasniti i saoptuženi Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Po navodima proširene optužnice, pripadnici OVK su, od jula do septembra 1998. i krajem aprila 1999. nezakonito lišili slobode i u Budakovu i Semetištu pritvorili najmanje 12 osoba.

Više pripadnika OVK je pritvorenike redovno prebijalo i psihički zlostavljalo.

U avgustu 1998. pronadjena su beživotna tela dvojice pritvorenika neposredno pošto su ih pripadnici OVK iz Budakova poveli ka Semetištu, piše u optužnici.

U junu i julu 1999. pripadnici OVK nezakonito su, po novim optužbama, pritvorili najmanje tri osobe srpske nacionalnosti u zgradu bivšeg djačkog internata u Gnjilanu, gde je bio štab te albanske paravojske.

Pritvorene su vojnici OVK prebijali i psihički maltretirali. "Pritvorenike su po celom telu batinali štapovima i palicama, šutirali, udarali i pretili im nasiljem i smrću. Pritvorenici su mogli čuti i videti teško zlostavljanje drugih pritvorenih osoba".

Tači
Izvor: ANP / JERRY LAMPEN

Po proširenoj optužnici, pripadnici OVK su "pritvorenike, koji su bili Srbi, vređali, ispitivali i optuživali za zločine nad kosovskim Albancima".

Dve osobe koje je u julu 1999. OVK otela u Gnjilanu i povela ka đačkom internatu nikada više nisu vidjene žive.

Telo prve osobe pronadjeno je u junu 2000. sa višestrukim ranama od hitaca iz vatrenog oružja.

Leš druge otete osobe, takodje, je pronadjen 2000. godine.

Kako piše u proširenoj optužnici, Tači i saoptuženi odgovorni su krivična dela počinjena u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u više od 40 nelegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci, u 10 tačaka, Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020. u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Datum početka sudjenja Tačiju i saoptuženima još nije odredjen i nije izvesno da li bi proces mogao biti otvoren do kraja ove godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Arhive OVK ne postoje"
OVK

Agim Čeku

10.09.2021. 09:01

"Arhive OVK ne postoje"

Bivši komandant tzv. OVK Agim Čeku tvrdi da arhive tzv. OVK ne postoje, jer je Kosovo, kako je rekao, uvek bilo otvoreno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve