Vesti
01.07.2022. 20:15
Marko R. Petrović

Vreme resetovanja

Tačka preokreta u odnosima Srbije i Crne Gore

1
Izvor: BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL

Prva zvanična poseta crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji poklapa se i sa još jednim bitnim događajem. Neposredno pre njegovog dolaska u Beograd objavljeno je i kako je načelno usaglašena poslednja radna verzija Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koja je pretrpela nekoliko izmena u odnosu na verziju iz januara ove godine.

To je svakako bio dobar znak koji je opravdavao optimizam koji je vladao i u Beogradu i u Podgorici uoči Abazovićeve dvodnevne posete Srbiji. Drugi je bio taj što je nedavno, tokom ohridskog samita "Otvorenog Balkana“, Abazović podržao ovu regionalnu inicijativu ocenivši da je ona "čedo Berlinskog procesa“ te da je reč o dva kompatibilna procesa.

Sve to bio je lep uvod u priču o "resetovanju odnosa“ između Beograda i Podgorice, kako je to ocenjeno tokom sastanka Abazovića sa njegovom srpskom koleginicom premijerkom Anom Brnabić.

Brnabićka je rekla da se poslednjih godina nakupilo dosta otvorenih i teških pitanja između Crne Gore i Srbije: "Definisali smo pitanja koja možemo brzo da rešavamo, a koja mogu odmah da utiču na poboljšanje privrednih odnosa.“

"Odnosi Srbije i Crne Gore treba da okrenu novi list. Mislim da je neprirodno da budemo u bilo kakvom šumu komunikacije. Verujem, osećam tu energiju u Beogradu, da je počeo novi ciklus“, uzvratio je Abazović.

Očekivanja svih su, naravno, da neće sve ostati samo na izjavama u smislu "ja tebi serdare, ti meni vojvodo“ te da će odnosi dve države zaista ući u novu eru najboljih mogućih odnosa.

Potvrđeno je to i nakon njegovog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je izrazio uverenje da će Srbija i Crna Gora izgraditi veliki napredak u budućim međusobnim odnosima.

"Govorili smo o našim političkim i bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, investicijama, ulaganjima. Govorili smo o poljoprivredi, snabdevanju hranom, energetskim bilansima i kako da jedni drugima pomognemo na jesen i predstojeću zimu“, rekao je Vučić i dodao: "Čini mi se da smo neka velika politička pitanja, koja su nas nekada razdvajala, a o kojima smo danas govorili, uspeli na konkretan način i da razrešimo.“

Abazović je pozvao Vučića da poseti Crnu Goru, a građane Srbije da u letuju u Crnoj Gori.

"Više ste nego dobrodošli u svoju bratsku Crnu Goru“, poručio je on i zahvalio Vučiću na, kako je rekao, toploj dobrodošlici i konstruktivnom sastanku na kome je najviše reči bilo o regionalnoj saradnji.

"Verujem da ćemo od jeseni imati i konkretne vidove saradnje dve države. U svakom slučaju nastavljaju se lepe i pozitivne vibracije tokom posete Srbiji i verujem da u ovom dobrom duhu ne postoji pitanje koje ne možemo rešiti. Za neka je potrebno vreme“, rekao je Abazović i dodao da je na njegov upit Vučić uspeo da reši još jedno važno pitanje značajno za građane Crne Gore, a naročito za poslanike u crnogorskoj skupštini.

Vučić je, preneo je Abazović, zamolio ministra unutrašnjih poslova da se izmeni dosadašnja praksa, koja je postojala zbog različitih stvari, i da će od 1. jula svi građani Crne Gore, među kojima su i političari, poslanici, predstavnici vlade moći, kako to i dolikuje, da ulaze u Srbiju bez ikakvih restrikcija.

Abazović je istakao da je i to pitanje rešeno u dobrom duhu, kao i da i ostala pitanja mogu da se realizuju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve