Vesti
12.08.2020. 13:51
Tanjug

TIODOROVIĆ: Planiramo uvođenje obaveznog PCR testa za strance

tan2020-4-10_115147138_8.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIC

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da se planira uvođenje obaveznog PCR testa i izolacija od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju.

On je za Tanjug naglasio da će na sledećoj sednici Kriznog štaba, koja će biti tokom ove nedelje, biti precizirano na koje zemlje će se to odnositi.

Kako je naveo, Srbija sada ima bolju epidemiološku situaciju nego pre mesec dana i sada to treba očuvati.

"Moraćemo to da uradimo, ali tek na osnovu sagledavanja epidemiološke situacije zemalja oko nas. Dileme nema mnogo za Brazil i Indiju, ali moramo imati dobru procenu za evropske zemlje", naveo je Tiodorović.

 FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Napominje da je važno da se održe i ekonomske veze, promet ljudi i robe, ali da se mora voditi računa i o epidemiološkoj situaciji.

Povezane vesti - INTERVJU BRANISLAV TIODOROVIĆ: Ne bih voleo da budemo pokusni kunići za vakcinu

"Tu odluku ćemo doneti u narednih nekoliko dana. O tome smo već razgovarali, ali nismo precizirali na koje zemlje će se ta mera odnositi", kazao je on.

AP Photo/Lee Jin-man AP Photo/Lee Jin-man

Napominje da se za strance uvodi mera obaveznog negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, i mera izolacije od 14 dana, jer Srbija sada ima bolju situaciju što se tiče obolelih od kovid 19, od mnogih evropskih i svetskih zemalja.

"Trenutno smo otvoreni prema celom svetu. Moramo paziti i na Južnu Ameriku, deo Azije, pa i na SAD. Moramo jasno da kažemo na koje zemlje se odnosi obavezan test, a sa kojim zemljama će ostati kao i do sada. To mora da bude pažljivo analizirano", zaključio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
5°C
17.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve