Vesti
07.08.2020. 18:52
Tanjug

"TO JE NAŠ ODBRAMBENI ŠTIT" Kisić: Svi su još daleko od kolektivnog imuniteta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zamenica direktora Insituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je stepen kolektivnog imuniteta koji bi mogao da spreči epidemijsko širenje bolesti 50 do 60 odsto, ali da je najveći broj populacija daleko ispod tog broja - oko 10 odsto.

Da li će i u kom stepenu kolektivni imunitet da raste, zavisi od više faktora, jer je to dinamičan pojam, odnosno nija stabilan broj, dodala je Kisić Tepavčević.

Kolektivni imunitet zavisi od dužine imuniteta nakon preležane bolesti, da li ga ima i koliko traje, da li postoji vakcina i koliko traje postvakcinalni imunitet, kakva je antigenska stabilnost virusa prouzrokovača, kao i prirodni priraštaj, migracije...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

"Ali, sigurno je da, kako bude jačao kolektivni imunitet, tako će virus slabiti, to je naš odbrambeni štit protiv svih zaraznih bolesti. Ne ide to onom brzinom kojom bi svet to želeo i voleo, ali dosta smo jači, kada je u putanju ovaj virus, nego na početku epidemije", rekla je Kisić Tepavčević.

"To što nije bilo mirno leto ne znači da će biti laka jesen"

To što nismo imali mirno leto po pitanju korone ne znači da ćemo imati laku jesen, pošto je to period koji pogoduje respiratornim virusima, istakla je tepavčević i dodala da ćemo, ipak, dočekati taj period sa većim kolektivnim imunitetom.

Povezane vesti - KISIĆ: Izvesno je da će tokom zime doći do spajanja korone i gripa

Kaže da je letnji period više svojstven crvenim i nekim drugim infekcijama i bolestima koje prenose komarci i da zato niko nije očekivao ovako visok stepen aktivnosti korone u letnjim mesecima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Ipak, sada smo bogatiji za iskustvo kako moze da se spreči korona virus što će nam značiti tokom jeseni i zime, navodi Kisić Tepavčević i dodaje da ćemo taj period dočekati i sa većim kolektivnim imunitetom pošto je tokom leta bila jača transmisija koronavirusa.

Povezane vesti - "PRELOMNI TRENUTAK" Tiodorović: Virus još tu, ali postoji tendencija blagog pada

Na pitanje kada se očekuje popuštanje mera pošto je najavljeno da će do toga doći kada ne bude novog zaražavanja i koji će biti kriterijum, ona je kazala da nema neke utvrđene brojke, ali da će do toga doći kada bude kao nakon ukidanja vanrednog stanja.

To znači kada bude manji broj novozaraženih i kada za prijem budu dovoljni kapaciteti Infektivne klinike, dodala je ona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve