Vesti
07.08.2020. 18:17
Tanjug

KISIĆ: Izvesno je da će tokom zime doći do spajanja korone i gripa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je vrlo izvesno da će doći do ukrštanja korone i virusa gripa tokom zimskog perioda, kao i da su mere prevencije iste.

Na pitanje novinara kada je najverovatnije da dođe do tog ukrštanja, Tepavčević kaže da su oba virusa respiratorna i mogu najviše da se prenesu tokom zimskog perioda pošto ljudi tada najviše borave u zatvorenom prostoru.

Povezane vesti - POSLE 15 GODINA: “Torlak” ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa

"Ipak, korona ne jenjava ni tokom leta. Sa druge strane, ako gledamo prethodne godine sezona gripa počinje od kraja oktobra i traje do marta, što je dug period. Imali smo najveći broj obolelih u februaru. Najveći pikovi prethodnih sezona su od decembra do februara, a nekad i do marta".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

Kisić Tepavčević ističe da je veoma važno da se primenjuju opšte mere prevencije koje se koriste za koronu pošto su iste i za grip.

Dodaje da je kod virusa gripa situacija u tom smislu povoljnija pošto postoji vakcinacija."

Biće na raspolaganju pola miliona vakcina protiv gripa"

Zamenica direktora Insituta "Batut" izjavila je da je ugovorena nabavka 350.000 vakcina protiv gripa, dok će Institut "Torlak" proizvesti 150.000 doza te vakcine.

"Izvesno je da imamo na raspolaganju pola miliona, a u zavisnosti od potreba, trudićemo se da nabavimo i dodatnu količinu", rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje šta se novo unosi u deveti protokol koji se sada piše, direktor Infektivne klinike KCS Srbije Goran Stevanović je rekao da protokoli nisu toliko zanimljivi za medije već za stručnjake odnosno one koji leče ljude.

Povezane vesti - Da li smo spremni za drugi talas?

Dodaje da se novi protokoli pišu kada se prikupe nove informacije iz naših ili stranih izvora po pitanju novih lekova i terapijskih procedura, koji mogu da poboljšaju lečenje bolesnika.

"Početkom naredne nedelje detalji o nastavi od septembra"

Budući da se bliži početak školske godine, članovi Kriznog štaba su razgovarali o modelima nastave sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, a svi detalji o novoj školskoj godini biće poznati početkom sledeće nedelje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

"Bliži se početak škole i svi izazovi u vezi sa prevencijom širenja korona virusa. Danas smo imali produktivan sastanak, koji se odnosio na pravljenje najoptimalnijeg modela za pohađanje nastave u osnovnim i srednjim školama", rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević.

Povezane vesti - BRNABIĆ: Rano je za popuštanje mera, u fokusu sada škole

Pri tome se, kako je rekla, uzimaju u obzir svi rezultati došadašnjih istraživanja o korona virusu i razmatraju iskustva svih zemalja koje su organizovale nastavu za vreme pandemije.

"Imamo jasne smernice, rukovođeni isključivo principima medicine koji su zasnovani na dokazima. Ostalo je da usaglasimo još par elemenata, a o tehničkim detaljima bićete obavešteni početkom sledeće nedelje", rekla je Kisić Tepavčević.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve