Vesti
02.11.2019. 10:46
Kosovo Online

"TO ZNA I VUČIĆ" Palmer: Srbija neće ući u EU bez rešenja Kosova

aleksandar-vucic-metju-palmer-foto-tanjug-5.jpg

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer održao je govor pred kosovskim studentima u biblioteci "Pjeter Bogdani" u Prištini, u kome je naglasio neophodnost dogovora sa Srbijom. On je poručio i da Srbija neće moći da uđe u EU bez priznanja Kosova, prenosi Kosovo online.

Palmer je rekao da mu je drago što je u Prištini, i da je to mesto rasta i nove gradnje.

"Vidim plodove vašeg napora. SAD su podržale vaše težnje kao prijatelja i kao partnera. Rešenje za stabilnost na Balkanu je integracija Kosova. Potpuna integracija Kosova ostaje naša obaveza. Grenelovo imenovanje naglašava da su SAD prisutne i spremne da pomognu, kazao je Palmer.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Govoreći o članstvu Zapadnog Balkana u EU, on je rekao da Srbija to pravo neće steći bez priznanja nezavisnosti Kosova, piše Ljajmi.
"Vučić zna da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez rešenja problema sa Kosovom. Pozivam vas da iskoristite ovu priliku. Budućnost Kosova oblikovaće njegovo susedstvo", rekao je Palmer studentima.
Nove mogućnosti

On je poručio da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rešenja na Balkanu, i naglasio da rešavanje odnosa  Kosova i Srbije ostaje strateški prioritet SAD. Palmer je rekao i da njegova država podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom.

Povezane vesti - PALMER: Nabavka ruskog naoružanja predstavljala bi rizik za uvođenje sankcija

"Bilo koji korak koji se preduzme nakon normalizacije biće lakši. Otvaraju se mogućnosti za radna mesta. Kada bude formirana nova vlada, moraće da oživi pregovore. Ne vidimo integraciju vaše zemlje bez pomirenja sa Srbijom. Zaslužujete NATO, EU, UN, zaslužujete da ne budete iza SAD, nego rame uz rame sa nama. Takva je budućnost kroz dijalog jer status-kvo nije dovoljan“, istakao je Palmer.
metju palmer
SAD ne nameću sporazum
"Pregovori sa Srbijom su bili komplikovani. Ali kosovska istorija oduvek se odnosila na prevazilaženje izazova i kompromisa. Vaša državotvornost je neopoziva i sada vam je potrebna normalizacija da bi iskoristili veliki potencijal koji posedujete", naveo je Palmer.

On je rekao da bi Srbija trebalo da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

"Trebali bi da imaju prostor za pregovaranje bez straha. SAD ne nameću sporazum, Kosovo i Srbija ga moraju postići i odobriti. Pregovarači moraju imati prostora za istraživanje ideja", dodao je Palmer.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
07.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve