Vesti
05.04.2021. 19:00
Tanjug

Institut Torlak potpisao

Torlak dobija tehnogoliju za Sputnjik, proizvodnja krajem maja

shutterstock_1706217067.jpg

Institut Torlak potpisao je danas Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum, kojim

Institut Torlak potpisao je danas Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum, kojim ruska strana prenosi srpskoj podatke o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju vakcine Sputnjik Ve u Srbiji.

Ovo je saopštio ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović navodeći da su od ovog trenutka za Torlak otvoreni podaci u vezi s proizvodnjom vakcine Sputnjik Ve koju je razvio institut Gamaleja.

Dodao je da je reč o osetljivim i poverljivim podacima koje mogu da razmene samo partneri koji imaju ogromno međusobno poverenje.

Povezane vesti - Torlak urušen zbog ćara

Popović je najavio da će na Institutu Torlak tokom aprila biti proizvedene tri validacione serije vackine Sputnjik Ve.

Dodao je da će Uzorci iz ovih validacionih serija biti poslati na kontrolu kvaliteta u Institut Gamaleja u Moskvi, a nakon što se potvrdi validnost uzoraka Torlak će krenuti s proizvodnjom vakcine, što se očekuje do 20. maja.

[caption id="attachment_314497" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/ANGELO CARCONI EPA-EFE/ANGELO CARCONI[/caption]

Popović je najavio da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik Ve.

Povezane vesti – Mogućnost i realnost

Ministar je izrazio zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ruskoj Vladi, Ruskom fondu direktnih investicija, Institutu Gamaleja, kompaniji Generijum i Institutu Torlak, koji su omogućili da Srbija dođe u priliku da proizvodi vakcine protiv koronavirusa na svojoj teritoriji.

"Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Zahvaljujući našim ruskim prijateljima Srbija će moći da sačuva zdravlje i živote svojih građana. I što je veoma važno, ovo je početak obnove suvereniteta naše zemlje u proizvodnji vakcina, koje će biti važan resurs za svaku državu u budućnosti", naveo je Popović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve