Vesti
28.01.2020. 14:54
R. E. / Kosovo online

"TRAMPU TREBA USPEH NA KOSOVU" Server: Da bi skrenuo pažnju sa impičmenta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ne vidim kako bi dijalog mogao da bude nastavljen pre formiranja vlade u Prištini, a mogao bi da bude još više odložen zbog srpskih izbora u maju, kaže u intervjuu za Kosovo Onlajn Danijel Server, profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu, i ističe da sumnja da je u interesu Kosova da pregovara tokom predizborne kampanje u Srbiji.

Američki ekspert za Balkan na naše pitanje da li će nakon dogovora o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine, kao i najave uspostavljanja železničke linije, dijalog uskoro biti nastavljen napominje da Priština i Beograd moraju istovremeno povlačiti poteze, odnosno i da takse budu ukinute i da se prekine kampanja za povlačenje priznanja Kosova.

Da li ste promenili mišljenje u vezi sa Ričardom Grenelom ili ostajete pri izjavi da je njegovo imenovanje na mesto specijalnog izaslanika bizarno?

"Drago mi je što je postignut napredak u vezi sa avionskim i železničkim linijama, uprkos ograničenjima avio-linije kada se radi o ljudima koji kao ja dolaze na Kosovo bez prolaska kroz Srbiju. I dalje mislim da je imenovanje Grenela čudno, ali mi je drago da mogu da odam priznanje kada je zasluženo."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prema vašem mišljenju, da li je razmena teritorija nešto što više nije na stolu?

"To je "zombi" ideja koja luta svetom, tražeći nekoga ko će je oživeti. Ne bih bio iznenađen da pronađe nekoga, ali ne mislim da je dobra ili izvodljiva. Glavna barijera je fundamentalno diplomatska, a to je reciprocitet. Šta god Srbija da dobije na severu, moraće da ekvivalentno da na jugu, a isto važi i za Kosovo. Mislim da niko nije spreman za to."

Da li mislite da je predsednik Tramp nestrpljiv da pronađe brzo rešenje za Kosovo zbog izbora u novembru ili izbori u SAD ne utiču na dijalog Prištine i Beograda?

"Nema sumnje da predsednik traži bilo kakav internacionalni uspeh koji bi skrenuo pažnju sa njegovog impičmenta (opoziva) i suđenja u Senatu. Malo je zemalja u kojima unutrašnja politika nema uticaj na spoljnu politiku."

Povezane vesti - Dan mrmota

Prema vašem mišljenju, mogu li Beograd i Priština da postignu dogovor i šta bi taj dogovor trebalo da sadrži?

"Da, mislim da je dogovor moguć. Moraće da podrazumeva to da Srbija u nekoj formi prihvati kosovsku nezavisnost i teritorijalni suverenitet, kao i razmenu diplomatskih predstavnika na nivou ambasadora. Takođe će biti potrebne jasne odredbe u vezi sa zaštitom manjina i srpske kulturne i verske baštine na Kosovu, kao i jednakom zaštitom manjina, uključujući i albansku, u Srbiji."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve