Vesti
02.02.2021. 15:25
Tanjug

Treća faza ispitivanja leka protiv koronavirusa uskoro i u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Treća faza ispitivanja leka interferon beta u lečenju Covid-19 počela je u januaru u Velikoj Britaniji, kaže pulmolog i imunolog Ratko Ðukanović, koji je sa dvoje kolega sa Univerziteta Sautempton otkrio da protein interferon beta pomaže u lečenju zaraženih virusom korona.

Taj lek, kako je najavio, uskoro će se u okviru kliničkih ispitivanja primenjvati i u Srbiji.

Ðukanović je kazao da je treća faza studije u Velikoj Britaniji do sada obuhvatila oko 40 pacijenata i da sledeće sedmice počinje u SAD, a nakon toga i u nekoliko evropskih zemalja, među kojima je i Srbija.

''Veoma mi je drago što će u prvom talasu biti i Srbija gde će se lek primenjivati u pet zdravstvenih centara'', rekao je Ðukanović, stručnjak za astmu i hronicne opstruktivne bolesti pluća, za K1 televiziju.

Povezane vesti - INTERVJU DR MILANKO ŠEKLER: Vakcina nije čarobni štapić

On je kazao da interferon beta nije novina u medicini i da se u vidu injekcije primenjuje kod raznih bolesti, poput multiplaskleroze, a Ðukanović je sa kolegama sa Univerziteta napravio novi lek koji, kako je objasnio, ne iritira disajne puteve prilikom inhalacije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANGELO CARCONI

''Ovaj lek do sada nije davan putem inhalacije i to je suština našeg izuma'', rekao je Ðukanović.

Kako je objasnio, protein interferon beta se luči u organizmu kao prvi odgovor epitelnih ćelija disajnog trakta na prehladu ili bilo koji ''atak'' na organizam, ali sposobnost njegove proizvodnje opada sa starenjem, zatim u slučaju određenih bolesti ili genetskih poremećaja.

Ðukanović je naveo da je u dosadašnjem ispitivanju fokus bio na primeni leka kod težih oblika Covid-19 i pacijenata na bolničkom lečenju u čemu se, kako kaže, interferon beta pokazao kao vrlo efiksan.

''Međutim, što se ranije daje, to je bolje. Zato sprovodimo paralelan program razvoja ovog leka, jedna studija je završena u Velikoj Britaniji i uskoro će biti predstavljeni rezultati, a obimnija studija se radi u SAD'', rekao je Ðukanović.

Povezane vesti - Veliki broj onih koji su preboleli Covid-19 ima neurološke probleme

Naveo je da lek inteferon beta još uvek nigde nije uveden u protokol lečenja, ali da je druga faza studije, urađena u proleće 2020.godine, pokazala da se primenom tog leka progresija bolesti smanjuje 80 odsto.

Dodao je i da se u lečenju Covida-19 interferon beta pokazao efikasnim samo ako se daje putem inhalacije.

Ðukanović je kazao do sada nije utvrđena efikasnost leka protiv novih sojeva virusa, ali da je interferon beta, kako je rekao, potencijalno koristan za sve viruse koji napadaju disajne puteve.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Upitan kada očekuje da će se pandemija okončati i da ćemo se vratiti normalnom životu, Ðukanović je izrazio očekivanje da će u toku ove godine doći do velikog pomaka u borbi protiv korona virusa, ali da je ključno da se sprovede masovna vakcinacija.

Ukazao je da je pandemija kovida-19 pokazala da treba više ulagati u infektivne bolesti koje, kako je rekao, imaju potencijal da poremete ne samo zdravstvo, već i ekonomiju i kvalitet života.

''Sa razvojem antibiotika i vakcina zapustili smo infektivne bolesti. Sada imamo druge bolesti kao izazove, ali virusi i dalje mutiraju i razvijaju se, prelaze sa životinja na ljude. Zato apelujem na sve vlade u svetu da više ulažu u zdravstvo i infektivne bolesti'', poručio je Ðukanović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve