U Kripti Hrama počeo izborni Sabor

U Kripti Hrama počeo izborni Sabor

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs


U Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru počeo je izborni Sabor Svetog arhijerejskog Sinoda na kojem će Srpska pravoslavna crkva dobiti 46. patrijarha, a početak Sabora označila su zvona sa Hrama.

Saborom predsedava episkop sremski Vasilije jer je episkop šabački i admnistrator eparhije valjevske Lavrentije, koji je kao najstariji episkop bio planiran za predsedavajućeg, juče hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Saboru prisustvuje 36 vladika od ukupno 39 koliko ih je u Sinodu, a ne prisustvuju episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australijsko novozelandski Siluan i episkop zapadno američki Maksim.

U Kripti Hrama svakog vladiku sačekao je poseban sto, opremljen mikrofonom i monitorom na kome će biti snimani govornici, a svakom od njih biće dostupna i fascikla sa članovima Ustava SPC koji regulišu izbor poglavara, rokovnik za beleške sa logom Crkve i bočica sa alkoholom za dezinfekciju ruku.

Vrata Hrama zaključana su u 12. 00 časova, a ispred se nalazi veliki broj medijskih ekipa što govori o zainteresovanosti i važnosti ovog događaja.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Kandidat za patrijarha može biti svaki od 30 arhijereja SPC koji imaju najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova, odnosno 36 koliko ih prisustvuje današnjem Saboru.

Prema proceduri, prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, sa natpolovičnom većinom, za šta, kako se ranije spominjalo u medijima, najveću podršku vladika imaju imaju episkom bački Irinej, zagrebačko ljubljanski Porfirije i banjalučki Jefrem.

Povezane vesti – Patrijarh iz senke

Vreme za odabir tri kandidata sa natpolovičnom većinom nije ograničeno, a kada se dobiju tri kandidata, apostolskim žrebom iz Jevanđela, novog, 46. patrijarha izabraće, kako Tanjug saznaje, arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac iz eparhije Braničevske.

On je ušao u Hram nakon što je počelo zadesanje.

U medijima su se ranije pojavile spekulacije da je moguća opstrukcije izbora novog patrijarha i to nedolaskom jednog dela vladika na izborni Sabor, ali odaziv svih koji su bili u mogućnosti da dođu govori u prilog tome da opstrukcija neće biti.

 FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve započeo je jutros svetom arhijerejskom Liturgijom sa prizivom Svetog duha izbor 46. patrijarha.

Liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsedavajući Svetim arhijerejskim Sinodom, koji je od smrti patrijarha Irineja obavljao dužnost čuvara patrijaršijskog trona, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Većina analiticara i poznavalaca prilika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi veruju da će novi patrijarh biti izabran već prvog dana Sabora jer su vladike već odlučile ko će biti njihovi kandidati.

Kako je zvanično saopšeno nakon što Sabor izbore 46. patrijarha SPC medijima će biti upućeno saopštenje sa njegovim imenom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar