Vesti
27.07.2020. 15:28
Tanjug

"U odnosu na prošlu nedelju smanjen broj pregleda i prijema"

tan2020-3-24_153822651_1.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / TANJA VALIC

U odnosu na prošlu nedelju broj pregleda i prijema u kovid bolnice je smanjen, izjavio je ministra zdravlja Zlatibor Lončar, koji je dodao da sada raste broj kontrolnih pregleda.

"Kovid ambulante i dalje rade, ali raste broj kontrolnih pregleda, onih pacijenata koji dolaze na kontrole i moraju do daljneg da se prate", kazao je Lončar u izjavi novinarima, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, dodajući da je juče zabeležen najveći broj novozaraženih, ali i najveći broj testiranih.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / an FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / an

Trenutno u Beogradu u kovid bolnicama ima dovoljno mesta, a kako je naveo ministar, danas će jedan broj pacijenata iz Požarevca i Kraljeva biti prebačen u glavni grad, kako bi se i u tim gradovima oslobodila mesta.

Napravljeni su i novi dogovori za Leskovac, Petrovac na Mlavi i druga mesta gde se pojavljaju pozitivni pacijenti u staračkim domovima ili nekim drugim organizacijama.

Povezane vesti - KISIĆ: Testiramo više od 10.000, zato otkrivamo puno zaraženih

"Danas će na Kriznom štabu u Nišu biti tema selo Knez, to je bolnica koja je bila u funkciji, ali sada nije i pričaće se o tome da se uloži i pripremi za jesen jer uz manja ulaganja može da bude ozbiljan dodatni kapacitet od 400 kreveta", kazao je Lončar.

Kako kaže, bolnice koje se zidaju u Beogradu i Kruševcu sa 1.500 kreveta pokazuju da se ozbiljno razmišlja o kapacitetima za jesen.

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ministar je apelovao na sve građane da budu odgovorni i pridržavaju se propisanih mera zaštite, jer će se situacija sa virusom korona smiriti jedino u tom slučaju.

"Svi pitaju koji je datum kada će ovo prestati, taj datum ne postoji. Moramo da budemo odgovorni, a ne da očekujemo da će čarobnim štapićem neko ovo rešiti. Ovo će proći i biće nam bolje samo u situaciji ako budemo poštovali mere. Tek tada možemo da imamo bolje rezultat, a naš cilj je da dođemo do rezultata nula ili mali broj zaraženih na dnevnom nivou", kazao je Lončar.

Povezane vesti - Najviše novoobolelih od početka pandemije – 467, preminulo osam osoba

Ističe da moramo da živimo sa ovim virusom do perioda dok se ne pojavi bezbedna vakcina koja jedina to može da reši.

"Virus ne reaguje ni na temperature, ni na neke druge stvari, svi su imali mišljenje, od najeminentnijih svetskih stručnjaka, ali pokazalo se da se ne možemo oslanjati na to. Ono što znamo jeste da mere - maske, distanca, daju rezultate", kazao je Lončar i pozvao sve da se pridržavaju mera.

On je apelovao na jedinstvo i podršku zdravstvenim radnicima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve