Vesti
19.06.2022. 21:20
Beta

Komesarijat za izbeglice

U Srbiji se povećava broj migranata iz Azije i Afrike

migranti
Izvor: Shutterstock

U Srbiji, u prihvatnim centrima smeštena su 5.082 migranta iz Azije i Afrike, a izvan centara je još njih oko 2.000, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije.

Prema nacionalnoj strukturi, najviše ih je iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Burundija i Bangladeša, naveo je Komesarijat u saopštenju povodom Svetskog dana izbeglica, 20. juna.

Saopšteno je da se ove godine taj dan obeležava u kontekstu nove izbegličke krize prouzrokovane ratom na tlu Evrope, koji stvara i produbljuje migratorne talase mnogo širih razmera, što se, kako je navedeno, oseća u celom svetu, pa i u Srbiji.

Dodaje se da je poslednjih meseci broj migranata iz Azije i Afrike u centrima u Srbiji povećan za 55 odsto.

"Što se ukrajinskih izbeglica tiče, Komesarijatu se preko poverenika u 78 opština i gradova u Srbiji za pomoć do sada obratilo 2.020 ukrajinskih državljana, koji su u privatnom smeštaju", navodi se u saopštenju.

Navedeno je da je njima, kao i onima koje su radnici Komesarijata dočekivali na graničnim prelazima, podeljeno do sada više od 20.000 paketa pomoći u hrani i proizvodima za higijenu.

Komesarijat je naveo da je za one koji nemaju smeštaj obezbedio trajni prihvat u Centru za azil u Vranju gde je trenutno smešteno 71 lice, najviše žena sa decom.

Dodao je da su deca od dolaska u Centar upisana u redovne osnovne i srednje škole i da su svi korisnici izuzetno lepo primljeni od lokalne zajednice.

Komesarijat se zahvalio svim partnerima u državi, međunarodnim organizacijama, stranim donatorima, UN organizacijama i razvojnim agencijama, nevladinom sektoru i kompanijama koje su donirale pomoć.

Naglasio je da tragedije novih kriza ne smeju da potisnu probleme starih - izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske iz ratova devedesetih godina prošlog veka kao i rešavanje potreba 200.000 interno raseljnih sa Kosova.

Komesarijat je najavio da će u ponedeljak, u saradnji sa partnerima, uručiti u Beogradu ugovore o kupovini 60 stanova izbeglicama iz BiH i Hrvatske, obezbeđenih kroz Regionalni stambeni program.

Podsetio je da je do sada stambeno zbrinuo više od 25.000 izbegličkih i raseljeničkih porodica, najvećim delom budžetskim sredstvima Srbije.

Dodatno je ekonomski osnaženo više od 22.000 porodica da započnu svoj posao.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Papa Franja o migrantima: Donose raznolikost, kao mozaik
papa, 11. 11. 2021.

Poziv na solidarnost

12.11.2021. 11:05

Papa Franja o migrantima: Donose raznolikost, kao mozaik

Papa Franja je obnovio svoj poziv Evropi da pokaže solidarnost sa migrantima, rekavši da "raznolikost koju oni donose na kontinent obnavlja evropske gradove kao prelep mozaik, koji ne bi trebalo da bude oštećen ili iskvaren predrasudama ili mržnjom".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve