Vesti
17.05.2024. 14:45
Beta

Porodično nasilje

Jezivi podaci: Koliko je žena UBIJENO u Srbiji u poslednjih 13 godina

stop nasilje
Izvor: Shutterstock

Za poslednjih 13 godina, tačnije od 2011. do danas u Srbiji je u porodičnom nasilju, odnosno porodično-partnerskim odnosima ili seksualnom kontekstu ubijeno 406 žena, pokazalo je istraživanje Autonomnog ženskog centra.

Prema rečima koordinatorke pravnog tima Autonomng ženskog centra Vanje Macanović podaci o svim ovim slujčajevima su, pod nazivom Femicid memorijal" objedinjeni u tabeli koja se može naći na sajtu Centra.

"Femicid memorijal je nastao s ciljem da se ne zaborave žene i devojčice koje su ubijene u Srbiji u porodično-partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja, kao i da se ne zaborave propusti institucija koje nisu zaštitile njihove živote kada su prijavile nasilje", istakla je Macanović.

Dodala je da se od 406 slučajeva 391 odnosi na žene, dok je u 15 slulajeva reč o ubistvu devojčica, najčešće uj seksualnom kontekstu.

Ona je podvukla da su žene koje su biležrtve nasilja u velikom broju slučajeva prijavljivale nasilje u porodici, ali da institucije nisu adekvatno reagovale.

"Ovi podaci za sada nisu uneti u tabelu, ali će biti. Tačno ćemo i precizno pokazati u kojim slučajevima je nasilje u poridici prijavljeni institucijama i kakva je bvila njihova reakcija", istakla je Macanović.

Dodala je da je istraživanje pokazalo i da kod žena vlada veliko nepoverenje prema institucijama.

"Samo ove godine je, od devet slučajeva femicida, pet bilo prijavljeno kao nasilje u poriodici, ali ubostva nisu sprečena", naglasila je Macanović.

Dodala je da joj se čini i da se stiče utisak da sistem ima bolećiv stav prema učiniocima nasilja, i da funkcioniše po principu "on će se promeniti i popraviti".

Macanović je rekla i da je najrizičniji period za žene od trenutka kada saopšte partneru nasilniku da ga ostavljaju.

Takođe, istakla je Macanović, "pored sopstvenog doma, najveći broj ubistava se desi u domu rođaka ili prijatelja gde se žena sakrije misleći da je bezbedna, a ustvari su to mesta gde će nasilnik prvo tražiti.

"Način izvršenja ubiostava najčešće je vatrenim oružjem pištoljem ili puškom. ledi hladno oružje nož, bajonet i tome slično, a veliki broj ubistava izveden je i davljenjem", rekla je.

Podvukla je da u 42 odsto slučajeva nasilnik nakon ubistva žene izvrši samoubistvo.

"U velikom broju slulčajeva, kod osoba koje prete samoubistvom, a prijavljen e su za nasilje u porodici, psihijatri ih puštaju. To je zbog topga jer nemaju dovoljno podataka, do trenuutka dok je nasilnik doveden na psihijatrijski pregled već se smirio i onda je lčekarima teško da prpocene da li je neko opasan po sebe i okolinu", naglasilaje Macanović.

Zaključiola je i da se na osnovu analize ovih preko 400 slučajeva, kao i nekih drugih u kojima je došlo do pokuašja ubistva, stiče utisak da tužilaštva olako i naivno pristupaju ovim predmetima, ne shvatajući da je u velikom broju slučajeva reč o nasilnicima koji su psihopate i neretko vrlo inteligentni ljudi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve