Vesti
16.11.2020. 15:16
Tanjug

"Ukoliko mere ne daju rezultate, sledeća je zabrana kretanja"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ukoliko mere koje su donete ne daju rezultat do 1. decembra, sledeća mera u borbi protiv korona virusa je zabrana kretanja, kaže premijerka Ana Brnabić i dodaje da u ovom trenutku ne želi o tome da razmišlja.

Ona je za TV Pink navela da zabrana kretanja donosi mnogim ljudima ozbiljne probleme, jer brzo moraju da se izdaju dozvole za kretanje građanima koji čuvaju bake i deke, starije, svim ljudima koji rade treću smenu, lekarima i medicinskim sestrama...

"Međutim, nećemo se libiti da uvedemo bilo koje restriktivne mere koje će značiti očuvanje života ljudi, ali i privrede", naglasila je ona.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Napominje da je važna lična odgovornost, da je Srbija u junu i julu uspela da se izbori samo zahvaljujući tome što su građani pokazali ličnu odgovornost.

Napominje da se u borbi sa virusom korona ne trude da ugode svima, već da izbalansiraju izmneđu zaštite zdravlja ljudi i zdravstvenog sistema i privrede i ekonomije.

Povezane vesti - TIODOROVIĆ: Očekujem da se poboljša situacija za 7 do 10 dana

"Mora se naći mera. Mora se voditi računa i o privredi jer sva pomoć i podrška zdravstvenom sistemu ide iz budžeta, koji puni privreda", navela je ona.

Ističe da je Srbija za sada našla najbolji balans, da je još uvek u zelenoj zoni, da još uvek ima mesta u bolnicama, da se testira veliki broj ljudi, testovi se dobijaju za pet do 12 sati, da je u Srbiji najmanja stopa smrtnosti od kovida u Evropi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

"U Belgiji nemaju više bolničkih kapaciteta i zaražene šalju u Nemačku da se leče. Imate zemlje gde se rezultati testova čekaju pet dana, ima zemalja gde se brisevi šalju u drugu državu na obradu", navela je ona i dodala da je Srbija uspela da sačuva i ekonomiju.

Povezane vesti - NOVE MERE: Od utorka ograničen rad kafića, restorana, klubova, prodavnica

Kako kaže deo neparlamentarne opozicije pokazao je neodgovornost u ovom momentu.

Oni su, navodi, u martu i junu govorili da su mere "nastavak suludog iživljavanja nad građanima", a da danas u novembru Dragan Ðilas kaže da "političari u Srbiji ne žele da donesu nepopularne, ali neophodne mere".

"Zamislite da smo ih slušali, mi bismo, kao zemlja, potpuno propali", navela je ona.

"Moguće je da će Srbija obezbedi dodatnih 2 miliona doza vakcina"

Srbija će biti među prvim zemljama koje će dobiti vakcinu protiv Covid-19, razgovara se sa svim proizvođačima i postoji mogućnost da se obezbedi dodatnih dva miliona doza vakcina, istakla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je za TV Pink rekla da se balansira oko nabavke novih doza, jer kako kaže, to su ogromni troškovi i pitanje je da li će svima biti potrebne, ali i istakla da građani mogu biti sigurni da se sve radi kako bi se nabavila najbolja i najbezbednija vakcina.

"Kraj je kad dođe vakcina, a Srbija je jedna od najbolje pozicioniranih. Razgovaramo sa svim proizvođačima vakcina i sa američkim Fajzerom i nemačkim Bajontekom, sa kojima smo već potpisali ugovor", rekla je Brnabić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Kaže i da su postojale dve opcije koje su zemlje mogle da biraju preko globalne koalicije za vakcinu, opcija A koja je bila nešto jeftinija, gde su zemlje morale da prihvate bilo koju vakcinu koju sistem kovaks fasiliti (covax facility) u tom trenutku šalje i opcija B koja je skuplja, a gde su zemlje mogle da biraju iz spektra vakcina.

Srbija je uplatila avans i opredelila se za opciju B, navodi Brnabić.

Premijerka je ukazala i da Srbija ima direktne pregovore sa kineskim proizvođačem vakcina Sinofarm, kao i sa rumunskim partnerima koji proizvode vakcinu Sputnjik V.

"Radimo sve što je u našoj moći da ona dođe što pre i da bude besplatna", navela je Brnabić i pozvala političke neistomišljenike da se uozbilje u svojim izjavama o vakcinama, jer, dodaje, ovo nije politička borba.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve