Vesti
02.09.2021. 18:02
Tanjug

Skandal

Umesto "Bože pravde" pustili himnu sandžačkih Bošnjaka: Ko je kriv?

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je skandal puštanje tzv. himne sandžačkih Bošnjaka umesto himne ''Bože pravde'' u jednom odeljenju Osnovne škole ''Rifat Burdžović- Tršo'' u Novom Pazaru, i najavio da će prosvetna inspekcija utvrditi odgovornost učiteljice i direktora te škole.

Ružić je istakao da ovaj slučaj predstavlja nepoštovanje države i svih njenih simbola i svega što, kako je kazao, država pruža svim njenim građanima i građankama.

''Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora'', naveo je Ružić.

Istakao je da država obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

Ružić je naveo da se u školama u Srbiji nastava u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, da se odobravaju i štampaju udžbenici na jezicima tih manjina, kao i da je kroz poseban predmet - maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta.

''Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gde se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Retko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Srbija'', naveo je ministar.

 

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh blagoslovio đake prvake
Patrijarh, Porfirije

"Srećan polazak u školu"

01.09.2021. 21:43

Patrijarh blagoslovio đake prvake

Patrijarh Porfirije prisustvo je danas u Osnovnoj školi "Nikola Tesla" prijemu 153 učenika u prvi razred, poželeo im je srećan početak školstva i da budu dobri učenici i ljudi kojima će se ponostiti njihovi nastavnici i roditelji.
Foto
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve