UMESTO ČLANSTVA U EU: Makron nudi Balkanu specijalno partnerstvo?

UMESTO ČLANSTVA U EU: Makron nudi Balkanu specijalno partnerstvo?

Shutterstock


Francuska je pokrenula nezvanične diplomatske konsultacije da se pojedinim zemljama zapadnog Balkana umesto punopravnog članstva ponudi privilegovano specijalno partnerstvo, prenose “Nezavisne”.

Prema ovom predlogu, kako se navodi, zemljama zapadnog Balkana bili bi ponuđeni finansijska pomoć, posebni aranžmani za pristup evropskim tržištima i druge pogodnosti u zamenu za “tiho odustajanje” od punopravnog članstva.

Pročitajte još: EU zabrinuta – Da li je Srbija posvećena evropskoj perspektivi?

Kako prenose Nezavisne, Francuska se nalazi pod pritiskom evropskih partnera da na evropskom samitu u martu iduće godine odstupi od svog tvrdokornog stava i odobri Severnoj Makedoniji i Albaniji počinjanje pregovora, a da se svi preostali problemi onda rešavaju tokom otvaranja pretpristupnih pregovora.

Zato su izbori u Severnoj Makedoniji zakazani za april, da bi se videlo hoće li EU ipak u martu odobriti nastavak pretpristupnog procesa.

shutterstock

shutterstock

Na martovskom samitu bi, takođe, trebalo da bude reči i o BiH, pod uslovom da se do tada formira vlast i počnu konkretni koraci na implementaciji preporuka Evropske komisije, koje su izrečene u Mišljenju o kandidaturi BiH i Analitičkom izveštaju iz maja ove godine, prenosi taj list.

Podseća se i da je sličnu ponudu Nemačka pre desetak godina ponudila Turskoj, obećavajući joj “privilegovano partnerstvo” umesto članstva, ali i to je tada shvaćeno kao elegantan način odustajanja od primanja Turske u EU.

Pročitajte još: Da li je odbijanje Severne Makedonije i Albanije osveta Makrona?

Inače, evropski mediji puni su kritika prema Francuskoj, optužujući je da odustajanjem od proširenja zapadni Balkan gura u ruke Rusije, Turske i Kine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar