Vesti
13.03.2020. 16:58
Tanjug

"UPRKOS PANICI" Brnabić: Još uvek nema razloga da zatvaramo vrtiće, škole i fakultete

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da uprkos panici kod građana zbog korona virusa nema razloga da se zatvore vrtići, škole i fakuteti i istakla da je to stav stručnjaka.

"Stav struke je da apsolutno nikakvog stručnog opravdanja i nikakve stručne osnove da u ovom trenutku zatvaramo škole, vrtiće i fakultete, već da bi to bilo kontraproduktivno", rekla je Brnabić u obraćanju građanima iz Vlade Srbije.

Ona navodi da je to izuzetno osetljiva tema i da je zato još jednom razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas oko pola 11.

Kaže da je Vučić insistirao da se još jednom razmotri to pitanje, ali da je ona iznela stav da to ne bi trebalo da se uradi pošto je stav struke po tom jedinstven.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / MILICA NIKOLIC/ jd

Premijerka ističe da bi to bilo kontraproduktivno, pre svega, zato što to ne bi bila garancija da bi deca i mladi sedeli kući u izolaciji, već bi se možda skupljali na nekom drugom mestu.

Brnabić je dodala da bi u tom slučaju imali mnogo manju kontrolu nad decom nego ako su ona u školi.

"U tom smislu ne bi ništa pametno niti pozitivno učinili u ovom trenutku, uprkos panici i histeriji", rekla je Branabić.

Ističe da je upravo o tome obavestila predsednika Vučića da ne može donese odluku o zatvaranju škola pošto bi to bilo suprotno stavu struke.

"Molim roditelje, nastavnike i direktore škola, kao i sve zaposlene u obrazovanju da razumeju to i da slušamo stručnjake. Moguće je da će se ova situacija promeniti, ali nama je zaista svaki dan važan", rekla je Brnabić.

Kaže da će se sastanci održavati i vikendom, a da će najkasnije u ponedeljak biti održan novi sastanak po pitanju škola, kada će se ramostriti novi podaci i situacija.

Najvažnije vesti o koronavirusu:

Kako je toalet papir postao simbol masovne panike zbog koronavirusa?

Koji su simptomi koronavirusa i kako možete da odredite razliku između Covida-19 i gripa?

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

ZATVORENA 44 PRELAZA: MUP objavio spisak granica

BRNABIĆ: Formiranje dva krizna štaba za borbu protiv korone

MOMENTALNA SAMOIZOLACIJA: Arteta pozitivan na koronavirus

VUČIĆ: Širenje lažnih vesti jednako opasno kao i koronavirus

Pornhub Italijanima omogućio besplatan premijum sadržaja zbog korone

Brnabić je rekla da je sa Ministarstvom prosvete pokrenuta pripema, kako bi se omogućila nastava od kuće, ali i da je održan sastanak sa RTS-om o tome da se određena nastava odvija i na kanalima RTS-a, kao i priprema da se deo nastave odvija i na putem digitalnih udžbenika.

"Mi ćemo biti spremni i da od ponedeljka ovo uradimo ako to bude stav struke. Razumem svu zabrinutost, ali najpametnije je da uradimo ono što kažu stručnjaci. Bez obzira na svu paniku i sve pozive i pritisak ne možemo doneti odluku koja nije u skladu sa onim što strika govori", poručila je Brnabić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Premijerka je podsetila da je na savet struke zimski raspust bio produžen za nedelju dana zbog epidemije gripa, te da je baš zahvaljujući toj odluci "završena" epidemija gripa, pre nego što je registrovan prvi slučaj koronavirusa u zemlji.

"Ne bežimo od toga, niko od vlasti ne beži od toga. Tada je savet bio takav. Razumem da je teško, najlakše bi bilo politički da zatvorimo škole, ali u ovom trenutku slušaćemo samo struku. Toliko puta nam je pomogla, i bez obzira na histeriju i paniku, stajaćemo iza struke", rekla je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve