Vesti
16.02.2022. 19:05
Tanjug

Izbori 3. aprila

Uputstvo za glasanje u dijaspori

Glasanje, referendum
Izvor: Shutterstock

Povodom predstojećih izbora u Srbiji, raspisanim za 3. april, Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je državljane Srbije koji žele da iskoriste svoje biračko pravo u inostranstvu da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta u ponoć) da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu, navodi se u obaveštenju koje je objavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Zahtev za glasanje u inostranstvu mora da sadrži lične podatke, kao i podatke o boravištu u inostranstvu, a diplomatsko-konzularno predstavništvo će ga dostaviti nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

Nakon donošenja rešenja da će birači na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu, precizira Ministarstvo državne uprave.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za glasanje u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave .

Takođe, birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li se SPS plaši rezultata izbora?
SPS, Ivica Dačić 4.2.2022.

Zvezda padalica

05.02.2022. 07:05

Da li se SPS plaši rezultata izbora?

U Socijalističkoj partiji Srbije, utisak je, malo ko od njenih visokih funkcionera se obradovao konačnom odlukom predsednika Srpske napredne stranke da ove dve, u vlasti već deset godina, "sestrinske partije“ na parlamentarne i lokalne izbore 3. aprila idu u dve kolone.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve