Vesti
15.02.2022. 20:13
Tanjug

3. april

Vučić raspisao parlamentarne, a Dačić lokalne izbore

izbori, glasanje
Izvor: Shutterstock

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić potpisao je odluku o raspuštanju Skupštine Srbije i raspisao parlamentarne izbore za 3. april. Prethodno, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore za isti datum.

Predsednik Vučić je prvo potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine, a zatim i odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Kako je rekao, rokovi za vršenje izbornih radnji počinju da teku od dana stupanja na snagu te odluke, što suštinski znači da će sve izborne radnje gotovo u istom trenutku početi da teku.

Izbore za narodne poslanike sprovešće organi za sprovođenje izbora, na osnovu Zakona o izboru narodnih poslanika, a odluka stupa na snagu trenutkom objavljivanja u "Službenom glasniku" Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da je ovaj saziv Skupštine Srbije obavio važne zadatke za zemlju, posebno u sferi vladavine prava, dodajući da su vlada i posanici obavili i mnogo drugih važnih poslova, naročito po pitanju ekonomskog napretka i održavanja pune političke i ekonomske stabilnosti u zemlji.

Ukazao je da su pred nama izbori za skupštinu i za više lokalnih samouprava i pozvao građane da uzmu ucešće u njima i da kao zemlja pokažemo demokratski kapacitet i koliko je važno da se prihvate programi i planovi za budućnost.

"Da pokažemo da bez obzira na različita mišljenja, možemo ta mišljenja i planove da iznosimo na civilizovan način, poštujući jedni druge", rekao je Vučić.

Prethodno, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore za isti datum, 3. april.

Dačić je potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupštine grada Beograda i grada Bora, kao i za skupšine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

"Svima želim uspešnu kampanju, da sve protekne u fer atmosferi i da se građani izjasne slobodno o tome kome će dati najveće poverenje”, reao je on.

Budući da je i kraj mandata skupštine, Dačić je podsetio da je parlament od 3. avgusta 2020. do 14. februara, kada je održana poslednja sednica u ovom sazivu, razmatrala i odlučivala o 435 tačaka dnevnog reda, donela 265 zakona, od čega 24 po hitnoj proceduri, a 241 po redovnom postupku. Održano je 67 sednica i Skupština je zasedala za ovih godinu I po 136 dana, rekao je Dačić.

Dačić je podsetio i da je ovaj saziv skupštine doneo promene Ustava, da je usvojila akt o promeni Ustava, kao i odgovarajući zakon.

"Ovo je prva skupština koja je sebe razvlastila da bira predstavnike sudske vlasti. Po novom zakonu o promenama Ustava neće se više sudije i tužioci birati u parlamentu. To je veliki demokratski iskorak Srbije. Biće to jedan od kamena temeljaca za reformu sistema vladavine prava, odnosno za izgradnju nezavisnog pravosuđa", uveren je Dačić.

"Želim da zahvalim svima sa kojima smo zajedno radili svih ovih meseci. Bila mi je čast da budem na funkciji predsednika Skupštine Srbije", rekao je Dačić i podsetio da će on do verifikacije mandata novog saziva skupštine ostati na svojoj funkciji i ispunjavati svoje obaveze propisane Ustavom i zakonom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SPP ide na izbore, Usame Zukorlić nosilac liste
izbori, glasanje

Novi Pazar

13.02.2022. 00:18

SPP ide na izbore, Usame Zukorlić nosilac liste

Stranka pravde i pomirenja je na sednici Predsedništva donela odluku o učešću na predstojećim parlamentarnim izborima, a nosilac liste biće predsednik stranke Usame Zukorlić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve