Vesti
27.10.2022. 16:10
Beta

Evropska komisija

Ursula fon der Lajen: "Bez Kosova EU nije potpuna"

ursula fon der lajen, 27. 10. 2022.
Izvor: EPA / GEORGI LICOVSKI

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je mesto Kosova u Evropskoj uniji i da bez Kosova EU nije potpuna.

Ona je na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani kazala da će Kosovo imati podršku na putu ka evropskom integracijama i ocenila da je Priština napravila veliki napredak i posvećena je evropskom putu.

"Mesto Kosova je u Evropskoj uniji, ja sam u to uveren, a vi to dokazujete svaki dan. Evropa nije potpuna bez Kosova. EU je posvećena procesu proširenja i mi ćemo vas podržati koliko god možemo da se pridružite EU", kazala je ona.

Potvrdila je da su ispunjeni svi uslovi za liberalizaciju viznog režima, dok je navela da Evropski savet mora da bude uveren u to.

"Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju, znam koliko vam je to važno. Ispunili ste sve standarde. Naša procena je bila da to treba da se uradi u julu. Naš zadatak je da ubedimo ceo Evropski savet. Možete računati na nas u Komisiji jer ćemo učiniti sve da vam pomognemo na vašem putu", kazala je Fon der Lajen.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da poseta Fon der Lajen još jednom potvrđuje privrženost EK Kosovu i regionu.

Ona je rekla da je ključno da Evropska unija stane uz Kosovo u krizi sa kojom se svi suočavaju.

"Došlo je vreme da EU preduzme konkretne akcije u pravcu integracije demokratskih zemalja Zapadnog Balkana. Ovo je naravno za zemlje koje žele da preduzmu ozbiljne korake ka integraciji u EU. Moramo tražiti podršku svih struktura EU. Iako smo na prvom mestu u Evropi i na drugom mestu u svetu po reformama u oblasti vladavine prava, gradjani Kosova ostaju izolovani u srcu Evrope", rekla je ona.

Osmani je rekla da i pored ispunjavanja svih kriterijuma do vizne liberalizacije još nije došlo i izrazila nadu da će poziv Evropske komisije o liberalizaciji viza za gradjane Kosova podržati sve zemlje članice.

Kazala je da izveštaj o napretku, koji je najbolji za Kosovo do sada, dokaz da je narod Kosova posvećen evropskim vrednostima i vladavini prava.

Izrazila je zabrinutost zbog destabilizujućih akcija Rusije i "njenih satelita u regionu".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Savet bezbednosti UN: Kosovo ključna tačka tenzija na Balkanu
1

Rasprava

19.10.2022. 08:58

Savet bezbednosti UN: Kosovo ključna tačka tenzija na Balkanu

Predstavnici stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) su na sednici o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) izneli različite stavove o rešavanju kosovskog pitanja i o situaciji na Kosovu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve