USKLAĐIVANJE PENZIJA Vučić: Ne može samo “švajcarski model”, uvesti i korektivni

USKLAĐIVANJE PENZIJA Vučić: Ne može samo “švajcarski model”, uvesti i korektivni

Foto: Oksana Skendžić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučih rekao je danas da penzije neće moći da se usklađuju samo po “švajcarskom modelu”, već da će se uvesti i korektivni model indeksacije primanja za najstarije sugrađane.

Vučić je gostujući danas na TV Prva rekao da će se posebno posvetiti tome da penzije nastave sa rastom.

“Ono što me muči i gde ću posebno da se posvetim, to je kako da nam penzije rastu. Ne može samo ”švajcarski model”… to znači da bi penzioneri živeli bolje, ali ne dovoljno bolje. Ne može samo ”švajcarski model”, mora da bude korektivni model…”, napomenuo je Vučić.

Pročitajte još: Vučić tužilaštvu – Hoćete da radite svoj posao

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su, inače, početkom decembra prošle godine izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima je od 1. januara ove godine uvodena indeksacija penzija po takozvanoj “švajcarskoj” formuli.

“Švajcarski model” praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

“Gori MMF od MMF-a”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i da ne prihvata izmenu statusa za vršioce dužnosti direktora u javnim preduzećima, kako je predložio MMF, jer, ocenjuje, da bi ti “raspušteni direktori” ponovo od javnih preduzeća napravili neprivlačni privatni sektor.

“Oni bi da sve pozapošljavaju u javni sektor i to privatnik ne bi mogao da izdrž pozapošljavaju u javni sektor i a to privatni ne bi mogao da izdrži”, rekao je on uz opasku da se naša javna preduzeća ne vode kao da su privatna firmu, nego kao da je to Alajbegova slama”.

Pročitajte još: Izbori 19. ili 26. aprila

Na konstataciju novinara da se pojedini šale da predsednik voli v.d. stanja, Vučić odgovara da on ne voli v.d. stanja, već disciplinu.

Upitan da li to znači da neće usvojiti predlog MMF-a da se ukinu v.d. stanja u javnim preduzećima, Vučić kaže da će se taj predlog delimično usvojiti.

“Ipak sam ja gori MMF od MMF-a”, rekao je Vučić.

Uprkos tome, ocenio je da je MMF uradio dobar posao u Srbiji, da je pomogao našoj zemlji oko kontrole budžeta, da se ne zadužuje previše i kontrolisao da ima određeni procenat plata i penzija u okviru BDP-a.

“Ja sam ih pozvao, molio da dođu i danas su javne finansije uređene, a javni dug spušten sa 79 odsto BDP-a na 50 odsto, dok su investicije sve veće”, ukazao je Vučić.

Pročitajte još: Vučić o zagađenju: Postoji problem, ali i groteskna kampanja

Ističe i da je nezposlenost ispod 10 odsto i da će, kaže, nastaviti da se spušta.

“Mi ćemo imati problem sa nedostatkom radne snage”, ocenjuje Vučić.

On se osvrnuo i na sistem obrazovanja i kazao da se fakultet završava zbog znanja, ali da je tržište rada to koje diktira visinu plate.

Ocenjuje da Srbija nema loše škole, ali joj je potrebno da ima mnogo bolje privatne škole, a ne da te škole budu sramota u našem društvu.

“Veliki Šimon Peres, nedavno preminuli, mi je rekao: “Aleksandre ako uspeš da ubediš radnike u Srbiji da šest sati rade, a dva da uče, da se razumeju u nove tehnologije, robotiku, veštačku inteligenciju i da znaju šta donosi 5G mreža, ali i da ubediš decu da rade dva sata dnevno i šest da uče, samo tako ćete moći da opstanete na tržištu””, rekao je Vučić.

Apropo toga, kaže da Srbija “grabi krupnim koracima napred”, a to se može videti, navodi, po izgrađenim putevima i prugama, ali i po platama.

2 komentara

Dodajte komentar
 1. 1
  Dr Milanče Mitovski

  ЧАРОБНЕ НАШЕ ПЕНЗИЈЕ
  (“Веће но икад”?)

  Све сиромашне косе седе
  Одлуке газде их изненадиле
  Када су отели пензије од беде
  Бездушно признање доделиле.

  Па они су већ мали милионери
  И шта ће им од свега тога више,
  А знајући шта су њихове мори
  Када део њихове пензије отеше.

  Ове жалопојке нису им умесне,
  Када на домаћем терену немају,
  Наши пензионери десети део,
  Према пензији у свету, узимају.

  Зар је лепо да више гладују
  За зарађене добијају пензије
  Да на сваким изборима зевају
  И гледају свакојаке тензије.

  Ко трпи зло да мисли, неће
  Како мудра изрека каже,
  А доброте су много веће,
  Кад се донатор подмаже.

  Пензионери су у овој земљи
  Којима се газда радо захвали,
  Појединачно по свој жељи,
  А о отимању пензије жвалави.

  “Пензије веће но икад”,
  Да ли је баш тако, јел?

+ Ostavite komentar