Vesti
05.09.2021. 09:27
19:41
Tanjug/R. E.

Cetinje

Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (FOTO, VIDEO)

Joanikije, 5. 9. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG

U manastiru Svetog Petra Cetinjskog je, nakon svečane arhijerejske liturgije, ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. On je 56. episkop ove Svetosavske episkopije, koja je ustanovljena pre 800 godina, kasnije uzdignuta na stepen mitropolije, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru. Joanikije je izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog na martovskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, a zamenio je preminulog mitropolita Amfilohija.

Pre mitropolita Joanikija na Cetinju je ustoličeno 40 mitropolita crnogorsko-primorskih Srpske pravoslavne crkve. Za razliku od ranijih, na ustoličenju sada nije bilo narodnog zbora, ali ni političara.

Sveštenici cetinjskog manastira dočekali su mitropolita Joanikija omiljenom pesmom prethodnog mitropolita Amfilohija "Ječam žela".

Potom se iz manastira tri puta prolomilo "Dostojan".

Pogledajte fotografije: 

Patrijarh srpski Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je da je dužnost mitropolita crnogorsko-primorskog, na koju je izabran, velika dužnost i čast. "Velika je čast dođi na na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i posle velikog oca blaženopocivšeg mitropolita Amfilohija", rekao je patrijarh.

On je poručio da u Cetinjski manastir nisu došli da bilo šta, kako je rekao, ometaju i ugroze ili "ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija".

"Mir je ovde potrebniji nego išta. Vi ste ovde da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovde da otupljujete ostrice i spajate mostove", kazao je Porfirije.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije helikopterom su stigli na Cetinje, a potom je u manastiru počelo ustoličenje. Episkopi, koji su krenuli na ustoličenje zaustavljeni su na barikadama na Cetinju, zbog čega su se vratili u Podgoricu i u Hramu Vaskrsenja Hristovog služili su liturgiju.

Građani, koji se protive ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju okupili su već oko pet sati ujutru na Dvorskom trgu.

Policija je intervenisala i razdvojila okupljene građane u više grupa. Kako javlja TVCG suzavac je bačen više puta, a bačene su i šok bombe.

Ponovo su letele kamenice, staklene flaše, petarde, nakon čega je policija reagovala i zvanično je potvrđeno da ima više povređenih pripadnika policije i demonstranata.

Građanima je naređeno da napuste Gradsku kafanu u Podgorici u kojoj su, između ostalih, i sveštenici kanonski nepriznate CPC i poslanik opozicione DPS Predrag Bošković...

Podgoričke "Vijesti" pišu da je u Gradskoj kafani bio i savetnik predsednika Mila Ðukanovića, Veselin Veljović, koji je uhapšen.

Kako prenose "Vijesti", desetak policijskih kombija je Cetinju, a viđeni su i bager i dvoje vatrogasnih vozila.

Na policiju na Cetinju je bačen Molotovljev koktel, saopšteno je iz Kabineta predsednika Vlade Crne Gore Krivokapića.

U izjavi dostavljenoj podgoričkim"Vijestima" iz Kabineta je zvanično saopšteno da su demonstranti navodno bez ikakvog povoda na više lokacija napali policiju.

Ekipa Tanjuga koja je kolima krenula na Cetinje, na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, zaustavljena je desetak kilometara ispred tog grada. Na mestu gde ih je policija zaustavila, nalazi se 30-ak policijskih vozila, vatrogasna kola i bager.

TVCG, koja jedina bila ovlašćena za prenos uživo iz Cetinjskog manastira, od toga odustala.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"U crkvi smo svi jedno, Joanikije legitimno izabran"
Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije

04.09.2021. 21:12

"U crkvi smo svi jedno, Joanikije legitimno izabran"

Patrijarh SPC Porfirije, koji se obratio vernom narodu okupljenom ispred Hrama Hristovog vakrsenja u Podgorici, poručio je da smo, bez obzira na sve razlike, u crkvi svi jedno i pozvao i apelovao na sve krštene duše u mitropoliji da stanu iza svog izabranog mitropolita Joanikija.
Foto
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve